Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Duits rapport: Belgische kerncentrales kunnen snel dicht

Geplaatst opvrijdag 27 januari 2017 - 6:14

België zou in 2025 alle kerncentrales kunnen sluiten. Duitsland en Nederland kunnen in principe genoeg stroom leveren om België niet in het donker te laten zitten.

Dat blijkt uit een studie van twee Akense onderzoeksinstituten voor energievraagstukken, IAEW en BET.

Licht uit
De onderzoekers stellen dat de beruchte ‘scheurtjesreactoren’ Tihange 2 en Doel 3 al over drie jaar gemakkelijk dicht kunnen zonder dat in België het licht uitgaat. En over acht jaar kan België - net als Duitsland - kernenergievrij zijn, maar dat is wel een stuk lastiger te realiseren. Voorwaarde is dat op korte termijn een aantal maatregelen in België en de buurlanden wordt genomen om de stroomvoorziening op peil te houden.

Stroomkabel
Zo is er al een plan om een 100 kilometer lange stroomkabel te trekken tussen Jülich in Duitsland, langs Aken naar het Belgische Lixhe. Daarmee zouden de Duitsers 1000 megawatt kunnen leveren. Dat is genoeg om een half miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Een paar jaar later zou er een tweede kabel tussen Duitsland en België moeten komen met een capaciteit van 2000 megawatt.

Gasgestookt
België zou ondertussen moeten investeren in gasgestookte energiecentrales en windenergie. En in Maasbracht zou de gascentrale Claus C uit de mottenballen moeten worden gehaald en met een kabel op het Belgische net aangesloten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

GroenLinks: 'tikkende tijdbom Tihange snel sluiten'
Distributie jodiumpillen maanden vertraagd
Herstart kernreactor Tihange weer uitgesteld
Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen