Overslaan en naar de inhoud gaan

Duiters komen ondanks waarschuwingen toch naar Roermond

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 13:57

Ondanks de oproep van de Duitse regering proberen vrijdag veel Duitsers Roermond te bezoeken. Uit tellingen van de Provincie Limburg blijkt dat de meeste Duitsers het verzoek van de marechaussee om terug te keren naar Duitsland negeren.

60 tot 70 procent van de Duitsers rijdt na het advies van de marechaussee gewoon door richting Roermond. Als reden geven de Duitsers op dat ze van Duitse media hebben begrepen dat het niet verboden is om naar Nederland te gaan.

Lees ook: Veel Duitse dagjesmensen willen toch naar Nederland

Geen inreisverbod
Een van de plaatsen waar Duitsers door de Limburgse marechaussee worden aangesproken is de N280, de weg van Düsseldorf naar Roermond. Commandant Boy van Loon van de marechaussee zegt dat de Duitsers alleen het advies kunnen krijgen om terug te gaan. Er is namelijk geen inreisverbod. "We kunnen niet handhavend optreden, maar proberen mensen ervan te overtuigen dat ze voor ieders gezondheid terug naar Duitsland moeten gaan".

Das Boot
Bij de controles geven veel Duitse automobilisten aan Roermond te bezoeken omdat ze daar een boot hebben liggen. Of omdat ze in Duitsland een brief hebben gekregen dat ze hun boot uit de winterstalling moesten halen, en dat ze die naar hun vaste plek in de jachthaven in Roermond willen brengen. Deze mensen wordt - net als degenen die in Roermond willen shoppen - ook afgeraden door te rijden. Desondanks rijden ze vaak gewoon door naar Nederland.

'Dan houdt het op'
Commandant Van Loon begrijpt die keuze niet, maar de marechaussee kan daar uiteindelijk niks aan doen. De meerderheid van de Duitsers geeft geen gehoor aan het verzoek om terug te keren. "Dat is frustrerend, maar er is geen inreisverbod, dus dan houdt het op".

De Veiligheidsregio Limburg Noord meldde vrijdagmiddag overigens dat het op deze Goede Vrijdag veel minder druk was door Duitsers dan andere jaren.

Lees ook: Veiligheidsregio: 'Duitsers blijven massaal thuis'

Geen Duitse grenscontroles
Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zei afgelopen maandag dat er geen grenscontroles komen aan de grens met Nederland. Woordvoerder Küppers van de Bundespolizei in Aachen bevestigt dat: "Wij doen niet aan grenscontroles, maar aan grensbewaking". Het gaat daarbij om mobiele acties, nu eens hier, dan weer daar. Daarbij kijkt de Bundespolizei, verantwoordelijk voor de Duitse grenzen, vooral of mensen zich aan de regels houden en of mensen niet besmet zijn met corona.

Uit tactische overwegingen doet Küppers geen uitspraken over het aantal acties van de Duitse politie langs de grens met Limburg, en ook niet over locaties.

Lees ook: Grens met Duitsland blijft gewoon open, met beperkingen

Nederlandse regels
Duitsers die naar Nederland willen reizen, worden door de Bundespolizei in elk geval niet tegengehouden of teruggestuurd. "Daarom houdt de Nederlandse marechaussee juist controles. Die letten erop of Duitsers zich aan de Nederlandse regels houden." Hij doelt daarmee op de anderhalve meter-regel en dat mensen niet met twee personen in één auto mogen zitten als ze niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Quarantaine
Wat de Duitsers betreft wijst Küppers er verder op dat met ingang van vrijdag iedere Duitser in eigen land in quarantaine moet als hij langer dan drie dagen in het buitenland is geweest. Bij de vraag hoe dat dan gecontroleerd wordt, moet hij een beetje lachen. "Ja, dat moeten wij ook maar aannemen. Maar we kijken natuurlijk wel of er aanwijzingen zijn dat iemand langer weg is geweest, zoals extra bagage, of kampeerspullen."

Check hier welke praktische regels er in Duitsland gelden. Hier kun het je nog eens nalezen in het Duits.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen