Overslaan en naar de inhoud gaan

Duiters komen ondanks waarschuwingen toch naar Roermond

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 13:57

Ondanks de oproep van de Duitse regering proberen vrijdag veel Duitsers Roermond te bezoeken. Uit tellingen van de Provincie Limburg blijkt dat de meeste Duitsers het verzoek van de marechaussee om terug te keren naar Duitsland negeren.

60 tot 70 procent van de Duitsers rijdt na het advies van de marechaussee gewoon door richting Roermond. Als reden geven de Duitsers op dat ze van Duitse media hebben begrepen dat het niet verboden is om naar Nederland te gaan.

Lees ook: Veel Duitse dagjesmensen willen toch naar Nederland

Geen inreisverbod
Een van de plaatsen waar Duitsers door de Limburgse marechaussee worden aangesproken is de N280, de weg van Düsseldorf naar Roermond. Commandant Boy van Loon van de marechaussee zegt dat de Duitsers alleen het advies kunnen krijgen om terug te gaan. Er is namelijk geen inreisverbod. "We kunnen niet handhavend optreden, maar proberen mensen ervan te overtuigen dat ze voor ieders gezondheid terug naar Duitsland moeten gaan".

Das Boot
Bij de controles geven veel Duitse automobilisten aan Roermond te bezoeken omdat ze daar een boot hebben liggen. Of omdat ze in Duitsland een brief hebben gekregen dat ze hun boot uit de winterstalling moesten halen, en dat ze die naar hun vaste plek in de jachthaven in Roermond willen brengen. Deze mensen wordt - net als degenen die in Roermond willen shoppen - ook afgeraden door te rijden. Desondanks rijden ze vaak gewoon door naar Nederland.

'Dan houdt het op'
Commandant Van Loon begrijpt die keuze niet, maar de marechaussee kan daar uiteindelijk niks aan doen. De meerderheid van de Duitsers geeft geen gehoor aan het verzoek om terug te keren. "Dat is frustrerend, maar er is geen inreisverbod, dus dan houdt het op".

De Veiligheidsregio Limburg Noord meldde vrijdagmiddag overigens dat het op deze Goede Vrijdag veel minder druk was door Duitsers dan andere jaren.

Lees ook: Veiligheidsregio: 'Duitsers blijven massaal thuis'

Geen Duitse grenscontroles
Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zei afgelopen maandag dat er geen grenscontroles komen aan de grens met Nederland. Woordvoerder Küppers van de Bundespolizei in Aachen bevestigt dat: "Wij doen niet aan grenscontroles, maar aan grensbewaking". Het gaat daarbij om mobiele acties, nu eens hier, dan weer daar. Daarbij kijkt de Bundespolizei, verantwoordelijk voor de Duitse grenzen, vooral of mensen zich aan de regels houden en of mensen niet besmet zijn met corona.

Uit tactische overwegingen doet Küppers geen uitspraken over het aantal acties van de Duitse politie langs de grens met Limburg, en ook niet over locaties.

Lees ook: Grens met Duitsland blijft gewoon open, met beperkingen

Nederlandse regels
Duitsers die naar Nederland willen reizen, worden door de Bundespolizei in elk geval niet tegengehouden of teruggestuurd. "Daarom houdt de Nederlandse marechaussee juist controles. Die letten erop of Duitsers zich aan de Nederlandse regels houden." Hij doelt daarmee op de anderhalve meter-regel en dat mensen niet met twee personen in één auto mogen zitten als ze niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Quarantaine
Wat de Duitsers betreft wijst Küppers er verder op dat met ingang van vrijdag iedere Duitser in eigen land in quarantaine moet als hij langer dan drie dagen in het buitenland is geweest. Bij de vraag hoe dat dan gecontroleerd wordt, moet hij een beetje lachen. "Ja, dat moeten wij ook maar aannemen. Maar we kijken natuurlijk wel of er aanwijzingen zijn dat iemand langer weg is geweest, zoals extra bagage, of kampeerspullen."

Check hier welke praktische regels er in Duitsland gelden. Hier kun het je nog eens nalezen in het Duits.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen