Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Duikers te water voor ontmanteling bom

Geplaatst opzondag 24 september 2017 - 9:27

In Tegelen wordt zondagochtend een bom uit de Tweede Wereldoorlog onder water onschadelijk gemaakt.

Een unieke situatie: deze aanpak is volgens de EOD maar drie of vier keer toegepast in de afgelopen tien jaar.

Binnen blijven
Rond 09:00 uur zijn de duikers het water ingegaan. Vanwege veiligheidsredenen moesten bewoners van vijftig woningen tijdens het ontmantelen van de bom binnen blijven en werd een groot gebied afgezet. De duikers moesten vijf meter diep de Maas in om de bom te vinden. Doordat de EOD vervolgens de ontsteking volgens plan kon verwijderen, werd rond 10:45 uur het sein veilig gegeven en mochten omwonenden weer naar buiten.

Ontploffing
Met het verwijderen van de ontsteking, was de actie van zondag nog niet klaar. De bom werd vervolgens per schip naar de Ankerkade in Blerick gevaren. Daar werd het explosief op een vrachtwagen geladen en naar een plek aan de Newtonweg bij Zaarderheiken vervoerd, waar het oorlogstuig tot ontploffing is gebracht.

Doelwit
Venlo is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. De bom zou bedoeld zijn voor de Venlose Maasbruggen, maar volgens historicus Marcel Hogenhuis was het in die tijd erg lastig om het doelwit te raken. "Vanwege het slechte weer en het feit dat de bruggen vaak onder een dik pak wolken bedekt lagen, ging er wel eens wat mis", zegt Hogenhuis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen