Overslaan en naar de inhoud gaan

Duif maakt nest naast slechtvalk: 'Dat wordt een buffet'

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 9:33

Een duif in Venlo heeft niet de meest handige plek uitgekozen voor een nest. De vogel koos voor een rooster in de toren van de Sint Martinusbasiliek, direct naast het nest van de slechtvalk.

De twee broedende vogels zitten rustig naast elkaar, zo is te zien via een webcam. Toch wordt gevreesd dat de duif het uiteindelijk niet gaat overleven. "Slechtvalken eten soms meerdere duiven per dag", zegt Joop Janssen van Wijkoverleg Venlo.

Verbaasd
Janssen, die zelf nauw betrokken is bij de webcam op de toren, is stomverbaasd dat de duif pal naast de slechtvalk zit te broeden. "We hebben contact gehad met een deskundige. Die vindt het ook zeer opmerkelijk en onverstandig van de duif", zegt Janssen. "Ik kijk regelmatig naar de beelden, maar je ziet ze gewoon naast elkaar zitten en soms lopen ze zelfs vlak langs elkaar."

Buffet
Toch blijft de vrede volgens Janssen niet duren. Vooral niet als de vier eitjes van de slechtvalk zijn uitgekomen. "Als de moedervalk haar jongen moet gaan voeden, denk ik dat het een lopende buffet wordt. Ik denk dat het dan een heel slecht afloopt met de duif. Mogelijk gaan kijker binnenkort niet al te fraaie beelden zien via de webcam."

Gruwelijke beelden
Vorig jaar liep het broedseizoen ook al uit op een drama. Toen heeft de moederslechtvalk de jongen valkjes niet meer gevoerd. "Waarschijnlijk was ze toen nog niet klaar voor jongen", zegt Janssen. "Hopelijk gaat het dit jaar wel goed."

Webcams
Op meerdere plekken in Limburg kunnen dierenliefhebbers via een webcam genieten van broedende vogels. Behalve op de Martinustoren is er bijvoorbeeld ook een camera geplaatst op het gemeentehuis van Gennep. Hier broedt elk jaar een ooievaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen