Overslaan en naar de inhoud gaan

Duif maakt nest naast slechtvalk: 'Dat wordt een buffet'

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 9:33

Een duif in Venlo heeft niet de meest handige plek uitgekozen voor een nest. De vogel koos voor een rooster in de toren van de Sint Martinusbasiliek, direct naast het nest van de slechtvalk.

De twee broedende vogels zitten rustig naast elkaar, zo is te zien via een webcam. Toch wordt gevreesd dat de duif het uiteindelijk niet gaat overleven. "Slechtvalken eten soms meerdere duiven per dag", zegt Joop Janssen van Wijkoverleg Venlo.

Verbaasd
Janssen, die zelf nauw betrokken is bij de webcam op de toren, is stomverbaasd dat de duif pal naast de slechtvalk zit te broeden. "We hebben contact gehad met een deskundige. Die vindt het ook zeer opmerkelijk en onverstandig van de duif", zegt Janssen. "Ik kijk regelmatig naar de beelden, maar je ziet ze gewoon naast elkaar zitten en soms lopen ze zelfs vlak langs elkaar."

Buffet
Toch blijft de vrede volgens Janssen niet duren. Vooral niet als de vier eitjes van de slechtvalk zijn uitgekomen. "Als de moedervalk haar jongen moet gaan voeden, denk ik dat het een lopende buffet wordt. Ik denk dat het dan een heel slecht afloopt met de duif. Mogelijk gaan kijker binnenkort niet al te fraaie beelden zien via de webcam."

Gruwelijke beelden
Vorig jaar liep het broedseizoen ook al uit op een drama. Toen heeft de moederslechtvalk de jongen valkjes niet meer gevoerd. "Waarschijnlijk was ze toen nog niet klaar voor jongen", zegt Janssen. "Hopelijk gaat het dit jaar wel goed."

Webcams
Op meerdere plekken in Limburg kunnen dierenliefhebbers via een webcam genieten van broedende vogels. Behalve op de Martinustoren is er bijvoorbeeld ook een camera geplaatst op het gemeentehuis van Gennep. Hier broedt elk jaar een ooievaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen