Overslaan en naar de inhoud gaan

Duidelijk merkbaar Ploumen-effect in Limburg

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 12:21

In Limburg is absoluut sprake van een Lilianne Ploumen-effect bij de Tweede Kamerverkiezingen. Met Ploumen als lijsttrekker ging de PvdA in Limburg drie procent vooruit en kwam uit op precies zeven procent.

Dat is 1,3 procent boven het landelijk gemiddelde van de partij. Terwijl de PvdA in Limburg meestal daar onder scoort. In de landelijke lijst van gemeenten waar de PvdA het meest vooruitging, worden de eerste 22 plaatsen ingenomen door uitsluitend Limburgse gemeenten.

Verdubbeling Maastricht
In haar geboorteplaats Maastricht was Ploumen goed voor bijna tien procent van de stemmen (9,7 procent). Dat is met 4,4 procent erbij bijna een verdubbeling. In buurgemeente Eijsden-Margraten behaalde de PvdA iets meer dan negen procent.

Groter effect in Zuid-Limburg
Het Ploumen-effect doet zich wel het meeste voor in de zestien Zuid-Limburgse gemeenten, minder in de vijftien van Noord-en Midden-Limburg.

Landelijke top-10 van gemeenten waar de PvdA het meest vooruit ging:

  • Stein 8,6 procent (+5,2 procent)
  • Meerssen 8,7 procent (+4,6 procent)
  • Maastricht 9,7 procent (+4,4 procent)
  • Simpelveld 8,8 procent (+4,3 procent)
  • Brunssum 8,5 procent (plus 4,3 procent)
  • Eijsden-Margraten 9,1 procent (+4,2 procent)
  • Valkenburg 8,2 procent (+4,2 procent)
  • Kerkrade 8,3 procent (+4,1 procent)
  • Beekdaelen 7,6 procent (+3,9 procent)
  • Voerendaal 8,4 procent (+3,8 procent)

Niet meer zetels
Overigens bleef de PvdA steken op negen zetels in de nieuwe Tweede Kamer. Dat is hetzelfde aantal als vier jaar geleden toen de PvdA een desastreuze nederlaag leed en zakte van 38 naar 9 zetels.

Op dat historisch lage aantal blijft de PvdA dus ook na woensdag staan. Lijsttrekker Lilianne Ploumen reageerde woensdagavond bij de NOS op de verkiezingsuitslag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen