Overslaan en naar de inhoud gaan

Duidelijk merkbaar Ploumen-effect in Limburg

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 12:21

In Limburg is absoluut sprake van een Lilianne Ploumen-effect bij de Tweede Kamerverkiezingen. Met Ploumen als lijsttrekker ging de PvdA in Limburg drie procent vooruit en kwam uit op precies zeven procent.

Dat is 1,3 procent boven het landelijk gemiddelde van de partij. Terwijl de PvdA in Limburg meestal daar onder scoort. In de landelijke lijst van gemeenten waar de PvdA het meest vooruitging, worden de eerste 22 plaatsen ingenomen door uitsluitend Limburgse gemeenten.

Verdubbeling Maastricht
In haar geboorteplaats Maastricht was Ploumen goed voor bijna tien procent van de stemmen (9,7 procent). Dat is met 4,4 procent erbij bijna een verdubbeling. In buurgemeente Eijsden-Margraten behaalde de PvdA iets meer dan negen procent.

Groter effect in Zuid-Limburg
Het Ploumen-effect doet zich wel het meeste voor in de zestien Zuid-Limburgse gemeenten, minder in de vijftien van Noord-en Midden-Limburg.

Landelijke top-10 van gemeenten waar de PvdA het meest vooruit ging:

  • Stein 8,6 procent (+5,2 procent)
  • Meerssen 8,7 procent (+4,6 procent)
  • Maastricht 9,7 procent (+4,4 procent)
  • Simpelveld 8,8 procent (+4,3 procent)
  • Brunssum 8,5 procent (plus 4,3 procent)
  • Eijsden-Margraten 9,1 procent (+4,2 procent)
  • Valkenburg 8,2 procent (+4,2 procent)
  • Kerkrade 8,3 procent (+4,1 procent)
  • Beekdaelen 7,6 procent (+3,9 procent)
  • Voerendaal 8,4 procent (+3,8 procent)

Niet meer zetels
Overigens bleef de PvdA steken op negen zetels in de nieuwe Tweede Kamer. Dat is hetzelfde aantal als vier jaar geleden toen de PvdA een desastreuze nederlaag leed en zakte van 38 naar 9 zetels.

Op dat historisch lage aantal blijft de PvdA dus ook na woensdag staan. Lijsttrekker Lilianne Ploumen reageerde woensdagavond bij de NOS op de verkiezingsuitslag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen