Overslaan en naar de inhoud gaan

Dubbele aangifte voor kampbeul-tweet Petermann

Geplaatst opdonderdag 21 juli 2016 - 15:42

Niet alleen het Openbaar Ministerie, maar ook officier van justitie Anja Janssen-De Boer heeft aangifte gedaan tegen het Heerlense gemeenteraadslid Christian Petermann.

Dat blijkt uit het politiedossier dat in handen is van L1.

Kampbeul
Petermann staat over ruim twee weken terecht voor smaad en laster en voor belediging van een ambtenaar in functie. Hij vergeleek de officier van justitie in het proces tegen Jos van Rey met SS-kampbewaakster Irma Grese. Op Twitter schreef hij het volgende over de strafeis: "Dit is buitenproportioneel. Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel 'de Irma Grese van het OM' nog vanavond verongelukt."

De gewraakte kampbeul-tweet van Christian Petermann

Aangifte
Uit het dossier blijkt dat de hoofdofficier van het Landelijk Parket twee dagen later aangifte deed tegen Petermann. De officier die door het raadslid uitgemaakt werd voor Irma Grese deed dat vier weken later alsnog zelf. Dit omdat Petermann haar, nadat hij zijn tweet verwijderd had, in diverse kranten nogmaals vergeleek met de SS-kampbewaakster.

Lees ook: Raadslid wenst 'kampbeul' Openbaar Ministerie dood

Grievend
Anja Janssen-de Boer verklaarde het volgende: "Ik vind de belediging heel grievend en het raakt me zeer dat ik in mijn functie als officier van justitie met een vrouw als Irma Grese vergeleken wordt." Later in het verhoor voegt ze nog toe: "De uitlatingen van de heer Petermann zijn niet alleen een belediging voor mij als persoon, als officier van justitie of voor het Openbaar Ministerie, maar zeker ook voor alle slachtoffers die nog leven vanuit de Tweede Wereldoorlog."

Nazirechter
Het dossier dat L1 bemachtigd heeft laat ook zien dat zowel de burgemeester van Heerlen als de gemeenteraad regelmatig in hun maag zitten met Christian Petermann. Zo verklaart burgemeester Ralf Krewinkel tegen de politie dat Petermann SP fractievoorzitter Ron Meyer al eens vergeleek met nazirechter Roland Freisler en stelde hij raadsvragen waarin hij een verwijzing maakte naar een Noorse nationaalsocialist.

Uit het dossier blijkt verder dat het enige raadslid van de RPN-fractie de afgelopen tijd regelmatig vanwege zijn omstreden uitlatingen op de vingers is getikt.

Verwerpelijk
Burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen noemde de uitlatingen van raadslid Christian Petermann in een verklaring 'onaanvaardbaar en verwerpelijk'. Een burgemeester kan een raadslid niet uit zijn functie zetten. In zeer uitzonderlijke gevallen, zoals in de zaak rond Petermann, neemt een burgemeester publiekelijk afstand van uitlatingen van een raadslid.

Lees ook: Krewinkel noemt gedrag raadslid onaanvaardbaar.

Rijksrecherche
Christian Petermann laat L1 in een reactie weten dat hij vrijdag een gesprek heeft met de Rijksrecherche. Hij zegt: "Een medewerker van het Openbaar Ministerie heult met mijn dossier. Dat is schending van de geheimhoudingsplicht. Het dossier kan daardoor niet ontvankelijk worden verklaard."

Lees ook: "Het is zeer spijtig dat ik vervolgd word."

Via Twitter kondigde het raadslid aan om zelf ook aangifte te gaan doen, naar aanleiding van het lek van zijn politiedossier.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

OM eist taakstraf en donatie voor kampbeul-tweet
Petermann: spijtig dat ik word vervolgd voor kampbeul-tweet
Raadslid wenst 'kampbeul' Openbaar Ministerie dood
Gemeente Heerlen doet aangifte tegen raadslid Petermann
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen