Overslaan en naar de inhoud gaan

Dubbele aangifte voor kampbeul-tweet Petermann

Geplaatst opdonderdag 21 juli 2016 - 15:42

Niet alleen het Openbaar Ministerie, maar ook officier van justitie Anja Janssen-De Boer heeft aangifte gedaan tegen het Heerlense gemeenteraadslid Christian Petermann.

Dat blijkt uit het politiedossier dat in handen is van L1.

Kampbeul
Petermann staat over ruim twee weken terecht voor smaad en laster en voor belediging van een ambtenaar in functie. Hij vergeleek de officier van justitie in het proces tegen Jos van Rey met SS-kampbewaakster Irma Grese. Op Twitter schreef hij het volgende over de strafeis: "Dit is buitenproportioneel. Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel 'de Irma Grese van het OM' nog vanavond verongelukt."

De gewraakte kampbeul-tweet van Christian Petermann

Aangifte
Uit het dossier blijkt dat de hoofdofficier van het Landelijk Parket twee dagen later aangifte deed tegen Petermann. De officier die door het raadslid uitgemaakt werd voor Irma Grese deed dat vier weken later alsnog zelf. Dit omdat Petermann haar, nadat hij zijn tweet verwijderd had, in diverse kranten nogmaals vergeleek met de SS-kampbewaakster.

Lees ook: Raadslid wenst 'kampbeul' Openbaar Ministerie dood

Grievend
Anja Janssen-de Boer verklaarde het volgende: "Ik vind de belediging heel grievend en het raakt me zeer dat ik in mijn functie als officier van justitie met een vrouw als Irma Grese vergeleken wordt." Later in het verhoor voegt ze nog toe: "De uitlatingen van de heer Petermann zijn niet alleen een belediging voor mij als persoon, als officier van justitie of voor het Openbaar Ministerie, maar zeker ook voor alle slachtoffers die nog leven vanuit de Tweede Wereldoorlog."

Nazirechter
Het dossier dat L1 bemachtigd heeft laat ook zien dat zowel de burgemeester van Heerlen als de gemeenteraad regelmatig in hun maag zitten met Christian Petermann. Zo verklaart burgemeester Ralf Krewinkel tegen de politie dat Petermann SP fractievoorzitter Ron Meyer al eens vergeleek met nazirechter Roland Freisler en stelde hij raadsvragen waarin hij een verwijzing maakte naar een Noorse nationaalsocialist.

Uit het dossier blijkt verder dat het enige raadslid van de RPN-fractie de afgelopen tijd regelmatig vanwege zijn omstreden uitlatingen op de vingers is getikt.

Verwerpelijk
Burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen noemde de uitlatingen van raadslid Christian Petermann in een verklaring 'onaanvaardbaar en verwerpelijk'. Een burgemeester kan een raadslid niet uit zijn functie zetten. In zeer uitzonderlijke gevallen, zoals in de zaak rond Petermann, neemt een burgemeester publiekelijk afstand van uitlatingen van een raadslid.

Lees ook: Krewinkel noemt gedrag raadslid onaanvaardbaar.

Rijksrecherche
Christian Petermann laat L1 in een reactie weten dat hij vrijdag een gesprek heeft met de Rijksrecherche. Hij zegt: "Een medewerker van het Openbaar Ministerie heult met mijn dossier. Dat is schending van de geheimhoudingsplicht. Het dossier kan daardoor niet ontvankelijk worden verklaard."

Lees ook: "Het is zeer spijtig dat ik vervolgd word."

Via Twitter kondigde het raadslid aan om zelf ook aangifte te gaan doen, naar aanleiding van het lek van zijn politiedossier.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

OM eist taakstraf en donatie voor kampbeul-tweet
Petermann: spijtig dat ik word vervolgd voor kampbeul-tweet
Raadslid wenst 'kampbeul' Openbaar Ministerie dood
Gemeente Heerlen doet aangifte tegen raadslid Petermann
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen