Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM zegt mogelijk uit Limburg te vertrekken zonder subsidie

Geplaatst opdinsdag 3 augustus 2021 - 15:24

Nu de provincie Limburg nadenkt over het intrekken van de subsidie voor de verhuizing van DSM naar Maastricht, overweegt het bedrijf mogelijk alsnog helemaal uit Limburg te vertrekken.

Dat zegt Dimitri de Vreeze, co-ceo van DSM, dinsdagmiddag tegen de NOS.

Verhuizing
Half juli maakte DSM bekend om aan het einde van 2023 zijn hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht te verhuizen. DSM had sinds de oprichting in 1902 als staatsmijnbouwbedrijf het hoofdkantoor in Heerlen. De voorgenomen verhuizing zorgde voor kritiek.

Lees ook: Provinciebestuur: vertrek DSM uit Heerlen was voldongen feit

Subsidie
Met de verhuizing zou een subsidie van in totaal 3,5 miljoen euro gemoeid zijn: 1,75 miljoen van de gemeente Maastricht en 1,75 miljoen van de provincie Limburg. Vorige week werd bekend dat het Limburgs Parlement op 9 september een extra vergadering inlast over de verhuizing. Dan staat ook de bijdrage van 1,75 miljoen van de provincie centraal. Zeven partijen in het Limburgs Parlement willen dat het geld tot die tijd niet wordt overgemaakt.

Doorslaggevend
DSM gaf eerder al aan dat de subsidiemogelijkheden van de provincie en gemeente mede doorslaggevend zijn geweest voor het bedrijf om voor Maastricht te kiezen. Nu dat geld voorlopig bevroren is, verandert dat volgens Dimitri de Vreeze de business case. "Zoals we dat vaak doen in het zakenleven, dan moet je opnieuw kijken waar je staat. Dus het zou kunnen zijn dat we het dan moeten heroverwegen", zegt hij tegen de NOS.

Lees ook: DSM: 'Subsidies doorslaggevend in keuze voor Maastricht'

Andere opties
In een eerder stadium heeft DSM ook naar andere opties dan Limburg gekeken, zoals een plek aan de Amsterdamse Zuidas. Dat bleek qua kosten zelfs een goedkopere optie. "De prijs per vierkante meter die DSM in Maastricht zou moeten betalen, was zo’n twee keer zo hoog als DSM zou moeten betalen voor een kantoor aan de Zuidas in Amsterdam", schreef DSM eerder in een statement.

Door het aanpassen van de plannen en na overleg met de gemeente Maastricht en de provincie Limburg bleek Maastricht toch kwa prijs in de buurt van Amsterdam te komen. Het bedrijf heeft namelijk een voorkeur voor Maastricht, 'omdat de wortels van het bedrijf in Zuid-Limburg liggen'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen