Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM weigert bijdrage aan noodfonds mijnschade

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2015 - 6:05

DSM betaalt niet mee aan het noodfonds van twee miljoen euro voor schrijnende gevallen van nieuwe mijnschade in Zuid-Limburg.

Het concern legt daarmee het morele verzoek naast zich neer van minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) om mee te financieren.

Gesprek
Kamp had onlangs een gesprek met de rechtsopvolgers van de vroegere steenkoolmijnen (DSM, Oranje-Nassau Groep en Umicore) over een bijdrage aan het noodfonds. Daaruit kunnen aanpassingen aan woningen of sloop van zwaar beschadigde huizen worden betaald.

Ophoesten
De provincie Limburg en de twaalf vroegere mijnbouwgemeenten hebben hiervoor al samen één miljoen toegezegd. Het andere miljoen moet komen van het Rijk en DSM, plus de andere twee voorgangers van de mijnen. Die willen daar echter niet aan, gaven ze Kamp te kennen. Het Rijk zal daarom het volledige bedrag ophoesten.

'Naar behoren geregeld'
DSM-woordvoerster Nelleke Barning zegt dat DSM, Oranje-Nassau Groep en Umicore wettelijk niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade die nu nog optreedt als gevolg van de mijnindustrie. "Het mijnverleden ligt ver achter ons. We hebben kort na de mijnsluiting de gevolgen van winning naar behoren geregeld. Daar zijn we heel goed mee omgegaan."

Beroep
Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat Kamp tijdens het gesprek nog een beroep heeft gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de rechtsopvolgers van de mijnbedrijven om tegemoet te komen aan schrijnende gevallen.

Moeite
Gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Milieu) heeft grote moeite met de gang van zaken. "Je hebt als bedrijf jaren de lusten gehad en voor de lasten loop je nu weg. DSM heeft als voormalig staatsbedrijf de morele verplichting om mee te financieren. De kille, juridische benadering van DSM mag formeel wellicht kloppen, maar je kunt niet op deze manier je verantwoordelijkheid uit de weg gaan. Je hebt de bodem beschadigd, zoiets verjaart nooit."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provincie en DSM willen bodemonderzoek onder hoofdkantoor
ANP
'Aanmeldingen noodfonds mijnschade op één hand te tellen'
Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
Onderzoek: geen gevaar door stijgend mijnwater
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen