Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM weigert bijdrage aan noodfonds mijnschade

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2015 - 6:05

DSM betaalt niet mee aan het noodfonds van twee miljoen euro voor schrijnende gevallen van nieuwe mijnschade in Zuid-Limburg.

Het concern legt daarmee het morele verzoek naast zich neer van minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) om mee te financieren.

Gesprek
Kamp had onlangs een gesprek met de rechtsopvolgers van de vroegere steenkoolmijnen (DSM, Oranje-Nassau Groep en Umicore) over een bijdrage aan het noodfonds. Daaruit kunnen aanpassingen aan woningen of sloop van zwaar beschadigde huizen worden betaald.

Ophoesten
De provincie Limburg en de twaalf vroegere mijnbouwgemeenten hebben hiervoor al samen één miljoen toegezegd. Het andere miljoen moet komen van het Rijk en DSM, plus de andere twee voorgangers van de mijnen. Die willen daar echter niet aan, gaven ze Kamp te kennen. Het Rijk zal daarom het volledige bedrag ophoesten.

'Naar behoren geregeld'
DSM-woordvoerster Nelleke Barning zegt dat DSM, Oranje-Nassau Groep en Umicore wettelijk niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade die nu nog optreedt als gevolg van de mijnindustrie. "Het mijnverleden ligt ver achter ons. We hebben kort na de mijnsluiting de gevolgen van winning naar behoren geregeld. Daar zijn we heel goed mee omgegaan."

Beroep
Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat Kamp tijdens het gesprek nog een beroep heeft gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de rechtsopvolgers van de mijnbedrijven om tegemoet te komen aan schrijnende gevallen.

Moeite
Gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Milieu) heeft grote moeite met de gang van zaken. "Je hebt als bedrijf jaren de lusten gehad en voor de lasten loop je nu weg. DSM heeft als voormalig staatsbedrijf de morele verplichting om mee te financieren. De kille, juridische benadering van DSM mag formeel wellicht kloppen, maar je kunt niet op deze manier je verantwoordelijkheid uit de weg gaan. Je hebt de bodem beschadigd, zoiets verjaart nooit."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provincie en DSM willen bodemonderzoek onder hoofdkantoor
ANP
'Aanmeldingen noodfonds mijnschade op één hand te tellen'
Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
Onderzoek: geen gevaar door stijgend mijnwater
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen