Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM weigert bijdrage aan noodfonds mijnschade

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2015 - 6:05

DSM betaalt niet mee aan het noodfonds van twee miljoen euro voor schrijnende gevallen van nieuwe mijnschade in Zuid-Limburg.

Het concern legt daarmee het morele verzoek naast zich neer van minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) om mee te financieren.

Gesprek
Kamp had onlangs een gesprek met de rechtsopvolgers van de vroegere steenkoolmijnen (DSM, Oranje-Nassau Groep en Umicore) over een bijdrage aan het noodfonds. Daaruit kunnen aanpassingen aan woningen of sloop van zwaar beschadigde huizen worden betaald.

Ophoesten
De provincie Limburg en de twaalf vroegere mijnbouwgemeenten hebben hiervoor al samen één miljoen toegezegd. Het andere miljoen moet komen van het Rijk en DSM, plus de andere twee voorgangers van de mijnen. Die willen daar echter niet aan, gaven ze Kamp te kennen. Het Rijk zal daarom het volledige bedrag ophoesten.

'Naar behoren geregeld'
DSM-woordvoerster Nelleke Barning zegt dat DSM, Oranje-Nassau Groep en Umicore wettelijk niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade die nu nog optreedt als gevolg van de mijnindustrie. "Het mijnverleden ligt ver achter ons. We hebben kort na de mijnsluiting de gevolgen van winning naar behoren geregeld. Daar zijn we heel goed mee omgegaan."

Beroep
Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat Kamp tijdens het gesprek nog een beroep heeft gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de rechtsopvolgers van de mijnbedrijven om tegemoet te komen aan schrijnende gevallen.

Moeite
Gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Milieu) heeft grote moeite met de gang van zaken. "Je hebt als bedrijf jaren de lusten gehad en voor de lasten loop je nu weg. DSM heeft als voormalig staatsbedrijf de morele verplichting om mee te financieren. De kille, juridische benadering van DSM mag formeel wellicht kloppen, maar je kunt niet op deze manier je verantwoordelijkheid uit de weg gaan. Je hebt de bodem beschadigd, zoiets verjaart nooit."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provincie en DSM willen bodemonderzoek onder hoofdkantoor
ANP
'Aanmeldingen noodfonds mijnschade op één hand te tellen'
Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
Onderzoek: geen gevaar door stijgend mijnwater
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen