Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM voelt concurrentie vitamines uit China

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2015 - 11:45

DSM heeft al lange tijd last van de stevige concurrentie op het gebied van vitamines uit vooral China.

Daardoor is de prijs van vitamine E op de wereldmarkt stevig gedaald en staan de winstmarges van de voedingsmiddelendivisie (Nutrition) van DSM onder druk.

Bescherming
Vitamine E is een zogeheten antioxidant, die cellen in het menselijk lichaam kan beschermen tegen schadelijke stoffen. De vitamine zit onder meer in brood, noten, zaden, groente, fruit, zonnebloemolie en dieetmargarine. De vitamine wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld crèmes, zalven en shampoos en is één van de diverse voedingsingrediënten die speciaalchemiebedrijf DSM maakt.

Waarschuwing
De prijs die het van oorsprong Limburgse bedrijf voor vitamine E vangt, wordt sinds de tweede helft van vorig jaar echter steeds lager. DSM waarschuwde begin dit jaar al dat die prijsdaling tientallen miljoen euro's van de brutowinst haalt en dat ingrepen noodzakelijk zouden zijn.

Ontslagen
Het concern meldde dinsdag de eerste stappen op dat gebied, die het bedrijf sneller en efficiënter moeten maken. Wereldwijd worden allerlei ondersteunende functies gebundeld, waardoor in totaal 900 tot 1100 banen verdwijnen. Ongeveer de helft van de sanering, die een vijfde van de staffuncties bij de onderneming treft, vindt plaats in Nederland. Vooral op het hoofdkantoor in Heerlen en het landelijk hoofdkantoor in Sittard lijken veel banen verloren te gaan.

Lees ook: DSM schrapt 500 banen in Nederland

Begin november komt DSM met plannen die de groei van de voedingsingrediënten verder vooruit moeten helpen. Topman Feike Sijbesma sloot dinsdag niet uit dat daarbij ook banen verloren gaan, maar wees erop dat het merendeel van de betreffende activiteiten buiten Nederland plaatsvindt.

Prijs blijft laag
De onderneming gaat er vanuit dat de prijs van vitamine E voorlopig laag blijft. Sijbesma zei bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal, begin deze maand, wel dat die prijs de bodem lijkt te hebben bereikt. "De prijs is lager dan we zouden willen, maar daar moeten we mee zien te leven", stelde hij in dit verband.

Onderdeel Nutrition is goed voor ruim 60 procent van de omzet van DSM. De rest komt vooral van onderdeel Performance Materials, dat zeer specialistische materialen maakt voor bijvoorbeeld medische producten, elektronische apparaten en de auto-industrie.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

DSM schrapt 500 banen in Nederland
Omvang reorganisatie DSM verrast De Unie en FNV
DSM rekent op herplaatsing van veel mensen
Limburg: Reorganisatie bij DSM is begrijpelijk
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen