Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM verliest 'vooruitstrevende leider'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 11:44

Het vertrek van Feike Sijbesma is een groot verlies voor DSM. Dat zeggen volgers van het beursgenoteerde bedrijf uit Heerlen.

De bestuursvoorzitter maakte maandag bekend in mei volgend jaar te vertrekken bij het concern.

Geen verrassing
Voor beursanalist Corné van Zeijl van Actiam komt het vertrek van Sijbesma niet als een verrassing. Hij was met 13 jaar een van de langst zittende ceo’s. “Net als in de politiek is het nooit goed om te lang te blijven zitten", zegt Van Zeijl. “Op een gegeven moment moet je stoppen om te voorkomen dat je teveel in jezelf gaat geloven. Maar dat is met Sijbesma niet het geval geweest.”

Lees ook: DSM-topman Sijbesma kondigt vertrek aan

400 procent
Daarom betreurt hij het dat de bestuursvoorzitter volgend jaar stopt. “Hij lag goed bij het personeel, maar ook bij de aandeelhouders”, zegt Van Zeijl. Onder leiding van Sijbesma steeg het aandeel DSM op de beurs met 400 procent. “Hij heeft het bedrijf omgebouwd van een chemiebedrijf naar een voedingsbedrijf. Ook was hij een vooruitstrevende leider, die het bedrijf een nieuwe richting heeft gegeven."

Video: L1

Internationalisering
Onder leiding van Sijbesma werden ook veel bedrijven overgenomen en verkocht. De verkoop van verschillende bedrijven in Limburg in de afgelopen jaren ging ten koste van de werkgelegenheid. Toch is ook oud-vakbondsman Henk van Rees onder de indruk van Sijbesma. “Hij heeft de functie van bestuursvoorzitter veranderd”, zegt hij. “De meeste ceo’s keken vooral naar de eigen cijfers, naar de winst. Sijbesma keek ook naar buiten. Naar de wereld. Hij was een voorvechter van duurzaamheid en liet dat horen.”

Duo
Sijbesma wordt opgevolgd door het duo Dimitri de Vreeze en Geraldine Matchett. “Beide persoon staan hoog aangeschreven bij beleggers” zegt Van Zeijl. “Bij veel bedrijven zou dit niet werken. Maar bij DSM is ego minder belangrijk dan bij andere bedrijven. Daardoor kan het hier wel lukken.” Volgens hem is het een compromis om te voorkomen dat een van de twee zou vertrekken bij DSM. Sijbesma geeft in februari de voorzittershamer over aan het duo. Hij blijft nog tot mei bij DSM om de opvolgers in te werken.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen