Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM verliest 'vooruitstrevende leider'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 11:44

Het vertrek van Feike Sijbesma is een groot verlies voor DSM. Dat zeggen volgers van het beursgenoteerde bedrijf uit Heerlen.

De bestuursvoorzitter maakte maandag bekend in mei volgend jaar te vertrekken bij het concern.

Geen verrassing
Voor beursanalist Corné van Zeijl van Actiam komt het vertrek van Sijbesma niet als een verrassing. Hij was met 13 jaar een van de langst zittende ceo’s. “Net als in de politiek is het nooit goed om te lang te blijven zitten", zegt Van Zeijl. “Op een gegeven moment moet je stoppen om te voorkomen dat je teveel in jezelf gaat geloven. Maar dat is met Sijbesma niet het geval geweest.”

Lees ook: DSM-topman Sijbesma kondigt vertrek aan

400 procent
Daarom betreurt hij het dat de bestuursvoorzitter volgend jaar stopt. “Hij lag goed bij het personeel, maar ook bij de aandeelhouders”, zegt Van Zeijl. Onder leiding van Sijbesma steeg het aandeel DSM op de beurs met 400 procent. “Hij heeft het bedrijf omgebouwd van een chemiebedrijf naar een voedingsbedrijf. Ook was hij een vooruitstrevende leider, die het bedrijf een nieuwe richting heeft gegeven."

Video: L1

Internationalisering
Onder leiding van Sijbesma werden ook veel bedrijven overgenomen en verkocht. De verkoop van verschillende bedrijven in Limburg in de afgelopen jaren ging ten koste van de werkgelegenheid. Toch is ook oud-vakbondsman Henk van Rees onder de indruk van Sijbesma. “Hij heeft de functie van bestuursvoorzitter veranderd”, zegt hij. “De meeste ceo’s keken vooral naar de eigen cijfers, naar de winst. Sijbesma keek ook naar buiten. Naar de wereld. Hij was een voorvechter van duurzaamheid en liet dat horen.”

Duo
Sijbesma wordt opgevolgd door het duo Dimitri de Vreeze en Geraldine Matchett. “Beide persoon staan hoog aangeschreven bij beleggers” zegt Van Zeijl. “Bij veel bedrijven zou dit niet werken. Maar bij DSM is ego minder belangrijk dan bij andere bedrijven. Daardoor kan het hier wel lukken.” Volgens hem is het een compromis om te voorkomen dat een van de twee zou vertrekken bij DSM. Sijbesma geeft in februari de voorzittershamer over aan het duo. Hij blijft nog tot mei bij DSM om de opvolgers in te werken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen