Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM-topman Sijbesma kondigt vertrek aan

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 7:56

Feike Sijbesma (60), topman van chemie- en biotechnologiebedrijf DSM, stapt in februari op.

In zijn plaats komen twee bestuursvoorzitters terug. Dat zijn Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. Het hoofdkantoor van DSM is in Heerlen.

Voeding
Sijbesma heeft bijna dertien jaar bij DSM gewerkt als bestuursvoorzitter. Hij heeft in die tijd de nadruk meer op voeding gelegd, in plaats van op de massaproductie van chemicaliën. In totaal heeft hij 32 jaar bij het bedrijf gewerkt.

ABN
Sijbesma wordt genoemd als nieuwe bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Hij zou een van de topkandidaten zijn. Of dit daadwerkelijk zo is, wilde de bank niet bevestigen. Het is nog niet bekend wanneer de ABN AMRO de nieuwe topman bekend maakt.

Lees ook: Topman DSM genoemd als nieuwe baas ABN AMRO

Beste ceo's
Sijbesma stond vorige maand in de lijst van beste ceo's van de wereld. Hij neemt de 42ste plaats in op de lijst van het Amerikaanse Harvard Business Review. In totaal staan er 100 ceo's op, waaronder vier Nederlanders. Vorig jaar werd hij de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

Lees ook: Topman van DSM op lijst van 's werelds beste ceo's

Climate leader
Sijbesma is ook commissaris van Unilever en De Nederlandsche Bank, 'climate leader' van de Wereldbank en 'aanjager' van NL2025, een initiatief van toplieden voor sociale projecten in Nederland.

Opvolgers
Om de overgang goed te laten verlopen, blijft Sijbesma tot 1 mei bij DSM. Hij laat weten dat het een voorrecht was om zo lang voor DSM te werken. Ook bedankt hij zijn collega's, zakenpartners, klanten en aandeelhouders. Daarnaast zegt hij dat het vreemd voelt om te stoppen, maar dat hij vertrouwen in zijn opvolgers heeft. Matchett en De Vreeze zijn al bekend met het bedrijf en hebben met Sijbesma samengewerkt. Ze werken er respectievelijk sinds 2014 en 1990.

Twee voorzitters
Vanaf februari heeft DSM twee bestuursvoorzitters. Dat is niet gebruikelijk, maar komt wel vaker voor. Onder meer Whole Foods uit de Verenigde Staten en de Deutsche Bank hebben ook zo een constructie. Samsung uit Zuid-Korea heeft zelfs drie mensen aan het roer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen