Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM-topman Sijbesma kondigt vertrek aan

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 7:56

Feike Sijbesma (60), topman van chemie- en biotechnologiebedrijf DSM, stapt in februari op.

In zijn plaats komen twee bestuursvoorzitters terug. Dat zijn Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. Het hoofdkantoor van DSM is in Heerlen.

Voeding
Sijbesma heeft bijna dertien jaar bij DSM gewerkt als bestuursvoorzitter. Hij heeft in die tijd de nadruk meer op voeding gelegd, in plaats van op de massaproductie van chemicaliën. In totaal heeft hij 32 jaar bij het bedrijf gewerkt.

ABN
Sijbesma wordt genoemd als nieuwe bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Hij zou een van de topkandidaten zijn. Of dit daadwerkelijk zo is, wilde de bank niet bevestigen. Het is nog niet bekend wanneer de ABN AMRO de nieuwe topman bekend maakt.

Lees ook: Topman DSM genoemd als nieuwe baas ABN AMRO

Beste ceo's
Sijbesma stond vorige maand in de lijst van beste ceo's van de wereld. Hij neemt de 42ste plaats in op de lijst van het Amerikaanse Harvard Business Review. In totaal staan er 100 ceo's op, waaronder vier Nederlanders. Vorig jaar werd hij de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

Lees ook: Topman van DSM op lijst van 's werelds beste ceo's

Climate leader
Sijbesma is ook commissaris van Unilever en De Nederlandsche Bank, 'climate leader' van de Wereldbank en 'aanjager' van NL2025, een initiatief van toplieden voor sociale projecten in Nederland.

Opvolgers
Om de overgang goed te laten verlopen, blijft Sijbesma tot 1 mei bij DSM. Hij laat weten dat het een voorrecht was om zo lang voor DSM te werken. Ook bedankt hij zijn collega's, zakenpartners, klanten en aandeelhouders. Daarnaast zegt hij dat het vreemd voelt om te stoppen, maar dat hij vertrouwen in zijn opvolgers heeft. Matchett en De Vreeze zijn al bekend met het bedrijf en hebben met Sijbesma samengewerkt. Ze werken er respectievelijk sinds 2014 en 1990.

Twee voorzitters
Vanaf februari heeft DSM twee bestuursvoorzitters. Dat is niet gebruikelijk, maar komt wel vaker voor. Onder meer Whole Foods uit de Verenigde Staten en de Deutsche Bank hebben ook zo een constructie. Samsung uit Zuid-Korea heeft zelfs drie mensen aan het roer.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen