Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM-topman: 'Prijs op CO2 is noodzakelijk'

Geplaatst opzondag 20 januari 2019 - 14:03

DSM-topman Feike Sijbesma wil dat er een hogere prijs op CO2-uitstoot komt voor bedrijven. Dat zei hij zondag in tv-programma Buitenhof.

"Het is het efficiëntste systeem om bedrijven tot bewegen aan te zetten", zegt de directeur van DSM, waarvan het hoofdkantoor in Heerlen staat.

Beslissing
In de klimaattafels is juist niet voor het beprijzen van CO2-uitstoot gekozen. Sijbesma vindt die beslissing niet heel erg, want er is al een Europees systeem van CO2-rechten. "Daar werden er alleen veel te veel van uitgegeven", weet hij. "Vorig jaar zijn er rechten ingetrokken en nu ligt de prijs rond de 20 euro." Volgens Sijbesma moet dat tussen de 30 en 50 euro worden voor bedrijven tot actie overgaan.

Extra rompslomp
Een Nederlandse CO2-heffing is volgens Sijbesma niet nodig, omdat dat extra rompslomp geeft. "Daar zeg je ook mee dat je geen vertrouwen hebt in het Europese systeem." Sijbesma vindt het politieke gekrakeel over de bereikte akkoorden aan de klimaattafels 'een beetje apart'.

"Ik weet niet of de burger hier wijzer van wordt. De CO2-uitstoot moet gewoon omlaag en het mandaat ligt bij de politiek. Die moet dus de rijen sluiten en gaan verbinden.''

Tweede mijnsluiting
Onlangs liet CDA-gedeputeerde Ger Koopmans al in de Volkskrant optekenen dat de invoering van een CO2-heffing voor de industrie dramatische gevolgen zou kunnen hebben. De chemische bedrijven zouden volgens Koopmans dan mogelijk over de grens wegtrekken, waardoor voorstanders van de maatregel dan 'een tweede mijnsluiting' op hun geweten zouden hebben.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen