Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM: 'Subsidies doorslaggevend in keuze voor Maastricht'

Geplaatst opzondag 25 juli 2021 - 18:41

De subsidiemogelijkheden van de provincie en de gemeente Maastricht zijn mede doorslaggevend geweest voor DSM om te kiezen voor Maastricht als nieuwe locatie van het hoofdkantoor.

Dat schrijft het chemiebedrijf zondag in een statement.

Misverstanden
Volgens DSM is er sprake van een aantal misverstanden over de subsidies die het bedrijf krijgt voor de verhuizing van Heerlen naar Maastricht. "DSM’s besluit om te verhuizen naar een andere stad is enige tijd geleden genomen en staat vast", staat aan het begin van het statement. DSM schrijft dat de verhuizing door henzelf wordt gefinancierd. "Er is derhalve geen sprake van een verhuisvergoeding", benadrukt het bedrijf. Om dat te onderschrijven geeft DSM meer openheid over de keuze voor Maastricht.

Locaties
DSM zegt voor de beslissing van een nieuwe stad als plaats van het hoofdkantoor meerdere opties te hebben overwogen. Volgens het chemiebedrijf waren er drie mogelijkheden: "Amsterdam, Maastricht of een locatie buiten Nederland." DSM schrijft een voorkeur te hebben gehad voor Maastricht omdat de wortels van het bedrijf in Zuid-Limburg liggen. Het bedrijf vond na een zoektocht de voormalige bioscoop en Ambachtsschool dichtbij het station.

Twee keer zo hoog
Na het uitwerken van de business case kwam de keuze voor Maastricht onder grote druk te staan. "De kosten en financiering zouden veel hoger uitvallen dan in bijvoorbeeld Amsterdam. De prijs per vierkante meter die DSM in Maastricht zou moeten betalen, was zo’n twee keer zo hoog als DSM zou moeten betalen voor een kantoor aan de Zuidas in Amsterdam."

Projectontwikkelaar
DSM schrijft daarna met de projectontwikkelaar nog eens te hebben gekeken naar alle plannen. "In dat stadium hebben de gemeente Maastricht en provincie Limburg aangeboden mee te kijken naar mogelijkheden." DSM paste de bouwplannen aan en de projectontwikkelaar bood een andere financieringsvorm aan. "De gemeente en provincie hebben DSM gewezen op mogelijkheden binnen bestaande subsidies voor behoud van werkgelegenheid, verduurzamen en herstel van historische monumenten. Zij hebben aangegeven dat daar in totaal 3,5 miljoen beschikbaar kan worden gemaakt."

Vijf procent
Eerder was al bekendgemaakt dat de subsidieregeling ongeveer vijf procent van de investering bedroeg. DSM stelt dat de "inspanningen" van DSM, de projectontwikkelaar en de subsidiemogelijkheden de locatie in Maastricht vergelijkbaar hebben gemaakt met Amsterdam.

"Met andere woorden: gezamenlijke acties, inclusief de subsidiemogelijkheden bij gemeente en provincie, zijn doorslaggevend geweest voor DSM om het hoofdkantoor in Maastricht, Zuid Limburg te willen vestigen", onderstreept DSM.

Lees ook: Limburgs parlement wil niet meebetalen aan verhuiskosten DSM

Verhuizing
DSM maakte onlangs bekend aan het eind van 2023 met het hoofdkantoor te verhuizen van Heerlen naar Maastricht. De verhuizing kreeg kritiek. Afgelopen woensdag werd een demonstratie georganiseerd tegen de verhuizing. Zaterdag werd bekend dat het Limburgs Parlement op 9 september een extra vergadering inlast over de verhuizing. Dan staat ook de bijdrage van 1,75 miljoen van de provincie centraal. Zeven partijen in het Limburgs Parlement willen dat het geld tot die tijd niet wordt overgemaakt.

Lees ook: Extra statenvergadering over provinciebijdrage DSM

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen