Bij DSM in Sittard-Geleen verdwijnen ongeveer 120 arbeidsplaatsen. Dat bevestigt een woordvoerder van het concern maandagmiddag. Voor 80 medewerkers betekent dat een gedwongen ontslag.
"De banen verdwijnen concernbreed aan de materialenkant", zegt de woordvoerder. In totaal gaan er 200 arbeidsplaatsen verloren bij DSM, waarvan 50 bij een divisie in Delft en 30 in de rest van de wereld. Bij het chemiebedrijf werken in Nederland in totaal 3.900 mensen.
Coronavirus
DSM merkt dat de markt verandert en heeft daarom op sommige plekken minder personeel nodig. De uitbraak van het coronavirus heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht. Het bedrijf heeft twee jaar geleden een langlopend sociaal plan opgesteld met vakbonden FNV en CNV, de Unie en Synergo-vhp. Het sociaal plan biedt personeel zekerheid, in die zin dat zij weten waar ze aan toe zijn als er arbeidsplaatsen verdwijnen.
Geïrriteerd
"Maar het lijkt erop dat DSM dat sociaal plan nu misbruikt om aan de lopende band mensen te ontslaan", zegt vakbondsbestuurder Hettie Kijzers geïrriteerd. "Daar hebben we dat plan niet voor gemaakt." Zij is onaangenaam verrast door het besluit van het chemieconcern om 120 arbeidsplaatsen in Sittard-Geleen te schrappen. "Ik ben vanochtend pas geïnformeerd."
Buitenspel
De ondernemingsraad van DSM is akkoord met de plannen, zegt de woordvoerder van het bedrijf. "Wij zijn er niet bij betrokken en we voelen ons buitenspel gezet", zegt de vakbondsbestuurster erover. Ze erkent dat ze na het akkoord van de ondernemingsraad weinig meer kan betekenen voor het personeel dat de dupe wordt van de ontslagronde.
De resterende 40 arbeidsplaatsen die verdwijnen lost het concern onder meer op door tijdelijke contracten niet te verlengen, vacatatures niet op te vullen en door geen nieuw personeel aan te nemen voor medewerkers die met pensioen gaan.