Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM schrapt 120 arbeidsplaatsen in Sittard-Geleen

Geplaatst opmaandag 31 augustus 2020 - 17:18

Bij DSM in Sittard-Geleen verdwijnen ongeveer 120 arbeidsplaatsen. Dat bevestigt een woordvoerder van het concern maandagmiddag. Voor 80 medewerkers betekent dat een gedwongen ontslag.

"De banen verdwijnen concernbreed aan de materialenkant", zegt de woordvoerder. In totaal gaan er 200 arbeidsplaatsen verloren bij DSM, waarvan 50 bij een divisie in Delft en 30 in de rest van de wereld. Bij het chemiebedrijf werken in Nederland in totaal 3.900 mensen.

Coronavirus
DSM merkt dat de markt verandert en heeft daarom op sommige plekken minder personeel nodig. De uitbraak van het coronavirus heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht. Het bedrijf heeft twee jaar geleden een langlopend sociaal plan opgesteld met vakbonden FNV en CNV, de Unie en Synergo-vhp. Het sociaal plan biedt personeel zekerheid, in die zin dat zij weten waar ze aan toe zijn als er arbeidsplaatsen verdwijnen.

Geïrriteerd
"Maar het lijkt erop dat DSM dat sociaal plan nu misbruikt om aan de lopende band mensen te ontslaan", zegt vakbondsbestuurder Hettie Kijzers geïrriteerd. "Daar hebben we dat plan niet voor gemaakt." Zij is onaangenaam verrast door het besluit van het chemieconcern om 120 arbeidsplaatsen in Sittard-Geleen te schrappen. "Ik ben vanochtend pas geïnformeerd."

Buitenspel
De ondernemingsraad van DSM is akkoord met de plannen, zegt de woordvoerder van het bedrijf. "Wij zijn er niet bij betrokken en we voelen ons buitenspel gezet", zegt de vakbondsbestuurster erover. Ze erkent dat ze na het akkoord van de ondernemingsraad weinig meer kan betekenen voor het personeel dat de dupe wordt van de ontslagronde.

De resterende 40 arbeidsplaatsen die verdwijnen lost het concern onder meer op door tijdelijke contracten niet te verlengen, vacatatures niet op te vullen en door geen nieuw personeel aan te nemen voor medewerkers die met pensioen gaan.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen