Overslaan en naar de inhoud gaan

DSM profiteert van kostenbesparing

Geplaatst opwoensdag 17 februari 2016 - 8:18

DSM heeft in het vierde kwartaal geprofiteerd van onder meer kostenbesparingen.

Woensdag bleek dat vooral de voedingsmiddelendivisie goede zaken deed. Het chemieconcern zette een nettowinst in de boeken van 23 miljoen euro.

Omzetdaling
Een jaar eerder werd door een forse afschrijving nog een verlies van 107 miljoen euro genoteerd.
DSM verkocht in het tussenliggende jaar enkele bedrijfsonderdelen. Dat vormde de hoofdoorzaak van een omzetdaling van bijna 2,4 miljard euro in het vierde kwartaal van 2014 tot ruim 1,9 miljard euro.

Nutrition
De voedingsmiddelentak, Nutrition, wist een scherpe daling van de prijs van vitamine E te compenseren met hogere verkopen van andere producten. Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma zei in een toelichting voorlopig geen prijsherstel te verwachten bij vitamine E, maar door schommelingen in prijzen van andere vitamines zal het effect op het bedrijfsresultaat nagenoeg nihil zijn.

Wisselkoers
De divisie Performance Materials, waar onder meer vezels worden gemaakt voor kogelwerende vesten evenals plastics en grondstoffen voor verf, profiteerde van wisselkoerseffecten. Die werden nog wel beknot door een sterkere Zwitserse frank.

261 miljoen euro
DSM boekte een bedrijfsresultaat van 261 miljoen euro, 3 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2014. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een verdere stijging, in lijn met de in november afgegeven doelstelling van een jaarlijkse 'hoge enkelcijferige' groei in de periode 2016 tot en met 2018.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

DSM positiever over 2017
Omvang reorganisatie DSM verrast De Unie en FNV
DSM rekent op herplaatsing van veel mensen
VVD: Is het banenverlies bij DSM onontkoombaar?
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen