De voorzitters van de zuidelijke veiligheidsregio's gaan zich beramen op de maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat steden als Maastricht de komende weken worden overspoeld met Belgische kooplustigen.
In België zijn vanwege de coronacrisis veel winkels dicht, waardoor veel Belgen hun kerstinkopen in Nederland komen doen.
Drukte
"Ik heb begrepen dat de Belgische maatregelen tot in december duren, dus daar moeten we het echt over gaan hebben", reageert voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls op de drukte. Dit weekend was het in onder meer Maastricht, Eindhoven en het Outlet in Roermond razend druk met kooptoeristen. De coronamaatregelen kwamen daardoor zo zwaar onder druk te staan, dat burgemeester Annemarie Penn van Maastricht dreigde de winkels vervroegd te sluiten.
Lees ook: Drukte Maastricht: burgemeester dreigt met sluiting
Grenzen
Het sluiten van de grens ziet de uit Nuth afkomstige Bruls niet zitten. "Zulke maatregelen zijn aan het kabinet, de gemeentes kunnen daar wel iets van vinden maar uiteindelijk gaan zij daar niet over."
Vingerwijzen
De drukte in de binnensteden roept veel weerzin op bij sectoren die vanwege de lockdown stilliggen, zoals de evenementenbranche en de horeca. Daarvoor heeft Bruls wel begrip: "Het is natuurlijk zuur voor de horeca, dat zij gesloten zijn terwijl de detailhandel gewoon open is. Maar het helpt niet om te wijzen naar anderen."
Met reden dicht
Bruls wijst erop dat de horeca met reden gesloten is. "Het was afgelopen weekend natuurlijk te druk, maar er is weinig bewijs voor besmettingen in winkelcentra. In tegenstelling tot de horeca, waar we wel degelijk besmettingshaarden hebben gezien."