Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukte op kinderafdeling MUMC+: patiëntjes overgeplaatst

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 20:54

Het Maastricht UMC+ ziekenhuis moet bijna dagelijks kinderen overplaatsen naar andere ziekenhuizen omdat de kinderverpleegafdeling vol ligt. De drukte komt vooral door verkoudheidsvirussen die eigenlijk in de winter voorkomen, zoals het RS-virus.

"Ruim de helft van de kinderen op de kinderafdeling heeft een luchtinfectie, waarvan een deel ook het RS-virus. We zien met name besmette kinderen die jonger zijn dan één jaar", vertelt Michiel Bannier, kinderlongarts van het MUMC+. Volgens het ziekenhuis gaat het om 'enkele' kinderen.

Geen antistoffen door maatregelen
Het RS-virus is een verkoudheidsvirus en kan bij kinderen een luchtweginfectie veroorzaken. Voor volwassenen blijft het vaak bij een simpele verkoudheid. Volgens wetenschappers krijgen veel kinderen er nu mee te maken vanwege beëindiging van de maatregelen rondom de lockdown. Normaliter bouwen kinderen namelijk antistoffen op door onderling contact. Maar omdat in de afgelopen winter veel kinderdagverblijven gesloten waren, is dat niet gebeurd.

Kinderlongarts Michiel Bannier van het MUMC+ in Maastricht legt uit hoe gevaarlijk het virus is voor kinderen:

Video: RTV Maastricht

Drukte op IC
De kinderintensivecareafdelingen in Nederland liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. "We herkennen het beeld", zegt woordvoerder Rik van Laake van het MUMC+. "Ongeveer de helft van de opnames heeft te maken met virusinfecties die we normaal niet zien in deze tijd van het jaar." Verder heeft het MUMC+ incidenteel een streep moeten zetten door geplande kinderoperaties. Het ziet er nog niet naar uit dat het ziekenhuis over de piek heen is van winterverkoudheidsvirussen. Overigens komt slechts 2 procent van de kinderen met het RS-virus terecht op de IC.

Overgeplaatst
De afgelopen twee weken heeft het MUMC+ kinderen moeten overplaatsen naar ziekenhuizen die meer dan 100 kilometer verderop liggen. "Maar gelukkig hebben we ook goede contacten met de nabijgelegen Belgische ziekenhuizen in Genk, Hasselt en Tongeren", vertelt Bannier.

"Het verhuizen van patiëntjes is noodgedwongen", legt van Laake uit. "We willen overplaatsing zoveel mogelijk voorkomen, de impact voor het kind en de familie is namelijk behoorlijk groot."

Uitzonderlijk in de zomer
Ook bij de Zuyderlandziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen is het volgens een woordvoerder drukker dan normaal. "Momenteel verplegen we vijf kinderen met RS. Verder zien we een algemene toename van het aantal kinderen met luchtweginfecties en long gerelateerde klachten, iets dat uitzonderlijk is in de zomer."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen