Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukte Maastricht: burgemeester dreigt binnenstad te sluiten

Geplaatst opzondag 29 november 2020 - 13:09

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake dreigt de binnenstad van Maastricht af te sluiten als de drukte blijft toenemen. Het is code rood, als er nu nog meer mensen naar de binnenstad komen gaat Penn over op het sluiten van winkels.

Nu geldt de dringende oproep niet meer de stad in te gaan.

Rond 13:00 uur gold nog code oranje. Nog geen uur later was dat code rood. De eerste stap in die fase is om mensen op te roepen niet meer naar de stad te komen. Sluiting van winkels gebeurt pas als die oproep niet het gewenste effect geeft.

Maastricht-West
Bij code oranje werd al eenrichtingsverkeer ingesteld in de winkelstraten. Tijdens code rood kan de burgemeesters de winkels in Maastricht-West sluiten. In het westen van de stad liggen de drukste straten en de grootste winkelketens.

Video: L1

Handhavers
Ook vrijdag was het al behoorlijk druk. Veel Belgen komen de grens over en ook het mooie weer lijkt mensen de stad in te lokken. "We hebben alle handhavers en hospitality-guides die we hebben ingezet op dit moment", zei de woordvoerster toen het nog code oranje was. "Ook spreken we winkeliers aan dat ze de rijen voor de deur in de gaten moeten houden. Mensen moeten echt anderhalve meter afstand houden."

Roermond
De drukte in het Outlet in Roermond valt zondag mee, in vergelijking met zaterdag. Toch werden zondag opnieuw de deuren van het merkendorp gesloten omdat het maximum aantal bezoekers binnen was. In de Roermondse binnenstad was van de koopjesdrukte, net als zaterdag, weinig te merken.

Video: L1

Lees ook: Druk Outlet gooit deuren dicht

Waterbedeffect
In andere steden gingen zaterdag de winkels al eerder dicht, onder meer in Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Eindhoven. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven deed een oproep om een lijn te trekken als burgemeesters. Anders is hij bang voor een waterbedeffect, dat mensen massaal de steden opzoeken waar wel nog winkels open zijn. De drukte is ongewenst gezien de coronacrisis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen