Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukte in Limburg: lopen we risico op tweede coronagolf?

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2020 - 18:39

Tijdens de piek van de coronacrisis was Limburg de zwaarst getroffen provincie van het land. Inmiddels verspreidt het virus zich minder snel in Limburg, maar Duitse en Belgische (koop)toeristen steken massaal de grens over alsof er hier 'niks' aan de hand is. Lopen we daardoor geen risico op een tweede golf?

Het lijkt inmiddels al een eeuwigheid geleden dat het coronavirus vlak na carnaval in onze provincie opdook. Vervolgens greep het virus snel om zich heen en volgde een intelligente lockdown. In tegenstelling tot onze buurlanden hadden wij nog de nodige vrijheden. België en Duitsland gingen nagenoeg volledig op slot. Nu de grenzen weer open zijn, is het in onder andere de binnenstad van Maastricht en het Designer Outlet in Roermond ook weer ouderwets druk.

Zwaar getroffen
Het lijkt erop dat mensen het coronavirus en de bijbehorende maatregelen zijn vergeten. Dat zorgt voor een groot contrast. Vooral als je nagaat dat onze provincie het zwaarst getroffen was van het hele land. Met 431,63 besmettingen per 100.000 inwoners lieten we alle andere provincies ruimschoots achter ons. Dat geldt ook voor ziekenhuisopnames (139,64 per 100.000 inwoners) en sterfgevallen (66,87 per 100.000 inwoners). Zoals minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge meermaals tijdens hun persconferenties hebben benadrukt, konden we het virus alleen samen onder controle krijgen. De Nederlandse én Limburgse cijfers stegen steeds minder hard en de druk op de zorg nam af. Uiteindelijk werden de regels in ons land versoepeld.

Lees ook: Hoe het coronavirus Limburg binnensloop

Brandhaardjes
Ondanks de versoepelingen zie je in ons land toch weer een aantal coronahaardjes ontstaan. In Limburg is daar vooralsnog geen sprake van, maar gezien de drukte bij de toeristische trekpleisters lijkt dat slechts een kwestie van tijd. Duitsers en Belgen weten de weg naar onze provincie weer massaal te vinden. In België zijn mondkapjes op veel plekken verplicht, maar zodra onze zuiderburen hier vertier komen zoeken, kunnen ze de mondkapjes thuislaten.

In België is het coronavirus wederom een groot probleem. Het virus verspreidt zich razendsnel én de regels worden strenger. De kapjes zijn verplicht in openbare gebouwen en winkels, en moeten tijdens een verplaatsing in het restaurant ook worden gedragen. Ook in de buitenlucht zijn de 'mondmaskers' verplicht. Vlak over de grens bijvoorbeeld bij speeltuin en kinderboerderij Pietersheim in Lanaken. Iedereen die ouder is dan 12 jaar is verplicht een mondkapje te dragen. Wie de maatregel niet naleeft, riskeert een boete van 250 euro. Verder is de 'sociale bubbel' van vaste contactpersonen teruggebracht tot vijf personen. Ook in drukke winkelstraten in onder meer Maasmechelen en Genk is het dragen van een mondkapje verplicht.

Lees ook: Sociale bubbel voor Belgen ingeperkt: vijf vaste contacten

In Duitsland gelden ongeveer dezelfde regels als in België. Alleen is bij onze oosterburen nog geen sprake van een sterke algemene stijging.

Lees je dit bericht op je telefoon klik dan hier.

Verwarring
Dat er over en weer andere regels van kracht zijn, zorgt voor de nodige verwarring. Ook in Limburg wordt geworsteld met de regels. Dat was onlangs nog te zien bij attractiepark Toverland in Sevenum. Toverland mocht bij wijze van proef de karretjes van de achtbaan helemaal vullen met mensen. In de achtbaan zaten de mensen dan wel te dicht op elkaar: 1,35 meter in plaats van anderhalve meter. Door de hele achtbaan te vullen zouden de wachtrijen korter worden en was er minder risico dat wachtende mensen in de rij te dicht bij elkaar gingen staan. Toverland had hiervoor de zegen gekregen van burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas, die zich op zijn beurt beriep op toestemming van de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio Limburg-Noord ontkende dit ten stelligste en floot Palmen en Toverland terug. De proef is dinsdag alsnog per direct stopgezet.

Video: L1

Lees ook: Veiligheidsregio fluit Toverland en burgemeester terug

Positieve toonzetting
In de Maastrichtse binnenstad is het ook druk. Er zijn verplichte looplijnen en er lopen beveiligers rond om mensen eventueel aan te spreken als ze onvoldoende afstand houden of onverhoopt tegen de richting in lopen. Ondanks de drukte vindt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg dat de regels goed worden opgevolgd. Toch is de Veiligheidsregio samen met Visit Zuid-Limburg een nieuwe campagne gestart. Met een positieve toonzetting willen beide organisaties ervoor zorgen dat inwoners en toeristen in Zuid-Limburg zich weer meer aan de coronamaatregelen gaan houden. Daarin worden mensen geprezen met de slogans 'Goed dat je de regels volgt!' en 'Thank you for following the rules!'.

Video: L1

Door de drukte in onze provincie laait de discussie over de mondkapjesplicht hier ook regelmatig op. Bij het Drielandenpunt in Vaals geldt bijvoorbeeld het dringende advies een mondkapje te dragen. De gemeente Vaals en de Belgische en Duitse buurgemeenten dringen daar op aan, omdat het drukker is dan ooit op het hoogste punt van Nederland.

Toch is er in ons land nog geen mondkapjesplicht, maar kan er op lokaal niveau wel worden geëxperimenteerd. Voor Limburg zijn zulke experimenten nog niet aan de orde.

Lees ook: Geen mondkapjesplicht, wel experimenten op lokaal niveau

Personeel besmet
Het Designer Outlet in Roermond was tijdens de piek van het coronavirus dicht. Toen het merkendorp weer openging, mocht er een maximum aantal bezoekers komen shoppen. Nu is het weer druk als vanouds. Veel bezoekers klagen over de drukte en de manier waarop het winkelcentrum omgaat met de coronamaatregelen. Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat twee winkels noodgedwongen de deuren hebben moeten sluiten omdat het personeel besmet is met Covid-19. Het gaat om kledingzaak Colin's en schoenenwinkel Stuart Weitzman. Ondanks de klachtenregen van bezoekers én de besmettingen van personeelsleden leken maatregelen uit te blijven. Waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord én burgemeester van Roermond Rianne Donders was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie.

Een dag later pas werd bekendgemaakt dat het dragen van mondkapjes vanaf volgende week woensdag verplicht is in het merkendorp.

Lees ook: Outlet Roermond gaat mondkapjes verplichten

Tweede golf
Moeten de regels in Limburg dan worden verscherpt om een eventuele tweede golf te voorkomen? Het is een vraagstuk waar gemeenten, veiligheidsregio's en organisaties van evenementen nog steeds mee lijken te worstelen. Ja, drukte in binnensteden en andere toeristische attracties leveren geld op. Bovendien heeft alle drukte in de buitenlucht nog niet geleid tot een flinke groei van het aantal besmettingen in onze provincie. Hoewel deze stijging uitblijft, kunnen we ons afvragen of financieel gewin zwaarder weegt dan het risico op een tweede golf? Een eenduidig antwoord is hier vooralsnog niet op te geven. Wel zie je dat er maatregelen worden getroffen. Zo was er wat gesteggel over het wél of niet door laten gaan van introductieweken voor studenten. De handhaving van coronamaatregelen zou bij de introductieactiviteiten te ingewikkeld zijn. Zo is de introductieweek in Venlo al van de baan. In Maastricht gaat de INKOM wél door, zij het in aangepaste vorm. De kans is groot dat ook op andere plekken (strengere) maatregelen zullen volgen.

Lees ook: Toch introweken voor studenten, maar met beperkingen

Mocht de gevreesde tweede golf toch komen, dan zijn de Limburgse ziekenhuizen en GGD'en voorbereid. Indien nodig, kunnen de Limburgse ziekenhuizen flink opschalen op de intensive care-afdelingen. De ic-capaciteit kan snel worden uitgereid van 96 bedden naar 157 ic-bedden. De GGD'en kunnen op hun beurt de testcapaciteit flink opschalen.

Lees ook: Forse uitbreiding ic-capaciteit in Limburgse ziekenhuizen

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen