Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukte bij Centrum Seksueel Geweld na The Voice-schandaal

Geplaatst opvrijdag 21 januari 2022 - 19:32

De onthullingen over misstanden bij The Voice of Holland zijn ook vrijdag nog het gesprek van de dag. Door alle aandacht nemen meer mensen contact op met het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Limburg om te vertellen over ervaringen met seksueel geweld.

"We ontvangen meer telefoontjes en ook op de chat is het druk", zegt coördinator Vivian Smeets van de instelling op L1 Radio.

'Slachtoffers voelen zich gehoord'
Je zou het enigszins met de #metoo-beweging van een aantal jaar geleden kunnen vergelijken. "Dit maakt natuurlijk ook veel los bij andere slachtoffers die dit hebben meegemaakt. Ze voelen zich gehoord nu", vertelt Smeets.

Het Centrum Seksueel Geweld Limburg is een plek waar iedereen terecht kan die te maken heeft gehad met seksueel geweld. Het is een samenwerking tussen diverse partijen zoals de Limburgse GGD'en, gemeenten, politie, Slachtofferhulp Nederland en het Maastricht UMC+.

Lees ook: Voormalig The Voice-kandidaat breekt: 'Hij ging voelen'

Schaamte, schuldgevoel en angst
Het CSG heeft een brief aan Nederland gepubliceerd. Die staat op de website van de instelling. Daarin wordt onder meer uitgelegd wat slachtoffers weerhoudt om seksueel geweld te melden. Volgens Smeets begint het met een combinatie van schaamte, schuldgevoel en angst bij de slachtoffers.

"Ligt het aan mij? Heb ik misschien de verkeerde signalen gegeven? Ze zoeken vrij snel en onterecht de schuld bij zichzelf waardoor het heel moeilijk is om over die drempel te stappen", aldus Smeets.

Aangifte tegen Jeroen Rietbergen
En dat was precies het geval bij Nienke Wijnhoven (23) uit Horst die in 2018 meedeed aan de talentenjacht. De zangeres was eerder deze week te gast bij de talkshow Beau om over haar ervaringen te vertellen. Ze zei toen betast te zijn door bandleider Jeroen Rietbergen. Wijnhoven legde de schuld vooral bij haarzelf neer, maar door alle ontwikkelingen durfde ze de stap te nemen om aangifte te doen.

Lees ook: The Voice-kandidate uit Horst doet aangifte tegen bandleider

Contract met voorwaarden
"Schaamte en schuldgevoelens zijn een hoge drempel, maar ook angst in afhankelijkheidsrelaties", legt Smeets uit. En die angst had Wijnhoven ook. Ze was bang haar verhaal te delen, omdat ze een contract had getekend waarin allerlei voorwaarden stonden omschreven die ze niet exact meer wist. "Slachtoffers vragen zich af wat voor consequenties het heeft als ze naar buiten treden. Maar ook: gaan mensen mij geloven? Door die gedachtes wordt er een drempel gecreëerd", aldus Smeets.

Reactie van de omgeving
Als de slachtoffers hun verhaal eindelijk aan iemand vertellen, is de reactie die ze dan krijgen ook vaak een probleem volgens de coördinator. "Ze krijgen dan vragen waarom ze zijn meegegaan, waarom ze niet geschreeuwd hebben en waarom ze de pleger niet hebben weggeduwd." Victim blaming noemen we dat: vragen en opmerkingen die maken dat slachtoffers zich nog schuldiger gaan voelen dan ze al doen. Hierdoor durven ze volgens het CSG geen hulp te zoeken. "Terwijl het hele traumatische ervaringen zijn voor zo'n slachtoffer", zegt Smeets.

Op het moment dat er sprake is van ongewenste seksuele ervaring komt het slachtoffer in een overlevingsmodus terecht. "Daar heb je totaal geen controle over. Of je bevriest, of je vecht of je vlucht. Dat zijn automatische reacties op dat moment", verklaart Smeets.

Stoppen met slachtofferbeschuldiging
Mede door het ongeloof lopen slachtoffers jaren met een geheim rond. Daarom hamert het CSG erop dat de omgeving moet ophouden met victim blaming. De instelling wil vooral dat het onderwerp seksueel geweld ook nadat het stof van BOOS is neergedaald zichtbaar blijft.

Lees ook: Mega-rel The Voice: 'Niemand durfde iets te zeggen'

Volgens pedagoog Ingeborg Dijkstra ligt het niet aan de vrouwen. We moeten het hebben over de mannen die dit soort wangedrag vertonen, want daar zit volgens haar het probleem:

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen