Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukker, maar nog steeds relatief rustig op Limburgse wegen

Geplaatst opwoensdag 27 mei 2020 - 7:20

De drukte op de Limburgse snelwegen nam de afgelopen weken weer toe. Vergeleken met andere provincies is het desondanks nog relatief rustig in onze provincie.

Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

Minder verkeer
De NDW bekijkt wekelijks de verkeersstromen op de hoofdwegen, dat wil zeggen alle snelwegen en en een aantal grote provinciale wegen. Vergeleken met de situatie vóór de coronacrisis was er een week geleden in Limburg 21 procent minder verkeer.

Forse toename in mei
De grafiek laat zien dat in mei, met de versoepeling van coronamaatregelen in het verschiet, het verkeer wel weer fors is toegenomen. Op 5 mei was de verkeersstroom vergeleken met het begin van de coronacrisis nog gehalveerd, maar in de afgelopen weken gingen duidelijk meer Limburgers de weg op.

Grote regionale verschillen
De NDW geeft aan dat de regionale verschillen qua drukte op de weg behoorlijk groot zijn. Het noorden en zuidwesten van het land komen weer in de buurt van de 'normale' verkeersintensiteiten, terwijl onder meer het midden van het land en Limburg wat achterblijven. Utrecht (77 procent), Limburg en Noord-Holland (beide 79 procent) zijn relatief het rustigst, waar het in bijvoorbeeld Zeeland (96 procent) en Overijssel (98 procent) bijna weer net zo druk is als voorheen.

Drukker tweede kwartaal
Een specifieke verklaring voor die regionale verschillen geeft de NDW niet, maar de dienst geeft wel aan dat het in het tweede kwartaal van het jaar normaliter ook drukker is dan in het eerste kwartaal. In niet-coronatijden had dat er vooral mee te maken dat in er in het tweede kwartaal meer evenementen en activiteiten zijn.

Vrachtverkeer
Het vrachtverkeer op de Limburgse wegen is weer terug op het niveau dat we vóór de coronamaatregelen gewend waren. Begin mei reed 63 procent van het gebruikelijke vrachtverkeer op de weg, dat is intussen weer toegenomen tot 104 procent.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen