Overslaan en naar de inhoud gaan

Druk Limburgse ziekenhuizen vermindert nauwelijks

Geplaatst opdinsdag 18 mei 2021 - 13:57

De druk op de Limburgse ziekenhuizen blijft onverminderd hoog. Het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen moest maandagnacht zelfs een opnamestop afkondigen. Dat bevestigt bestuursvoorzitter David Jongen.

De cijfers in Limburg zijn volgens Jongen aanzienlijk minder gunstig dan de landelijke trend. Ernst Kuipers, voorzitter van de landelijke koepel Acute Zorg, meldde een fors afnemende coronadruk in de ziekenhuizen. "In Limburg valt het tegen, in Zuyderland valt het tegen", zo vat Jongen de provinciale situatie samen. " Eigenlijk zitten we in dezelfde situatie als vorige week, en de week daarvoor. We liggen nog erg vol. Hier zullen de effecten van het breed vaccineren ook merkbaar worden, maar op dit moment zien we daar nog weinig van."

Opnamestop
Zuyderland kondigde maandagnacht een opnamestop af. "Dat klopt inderdaad", zo beaamt Jongen. "De afgelopen 48 uur hebben we een grote toestroom van niet-covid patiënten gehad. Dat gebeurt wel eens. We hadden in Sittard-Geleen geen bedden meer, gisteravond waren er tien patiënten op de spoedeisende hulp waar we geen bed meer voor hadden. Dat hebben we opgelost, maar het bewijst dat wel dat de druk hoog blijft. De vlag gaat hier nog niet uit."

Centrale Planning
Het ministerie van Volksgezondheid komt binnenkort met een plan over de manier waarop de zorg moet worden geleverd die de laatste maanden is blijven liggen. Grote vraag bij die plannen is wie de regie heeft. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het initiatief van de landelijke coördinatie voor het spreiden van de covid-patienten. David Jongen zou het een slecht idee vinden om die centralisering ook toe te passen bij de inhaalzorg. "Dat is nergens voor nodig. Het systeem werkt. Er is geen nieuwe organisatie nodig die ons gaat vertellen hoe we dat moeten doen. We kunnen dat prima in de regio aan. Die inhaalzorg is te plannen, die is niet acuut zoals de coronazorg. We zijn al met de oplossing begonnen, elk ziekenhuis heeft een inhaalzorgplan gemaakt. Daar gaan we na de zomer mee starten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen