Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugsvete eindigde bijna met de dood: jaren cel geëist

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 16:04

Justitie wil twee mannen twaalf jaar laten opsluiten voor een moordpoging in Heerlen. Op 11 januari 2017 werd een Somaliër meermaals beschoten in een loods. Hij overleefde de schietpartij ternauwernood.

Hoewel er nog altijd een hoop onduidelijk is, lijkt de schietpartij aan de Weggebekker het resultaat van een langer lopend drugsconflict.

Lees ook: Overlevende schietpartij gooit stoel naar verdachten

Gelokt met heroïnedeal
Zo zou het Somalische slachtoffer Shakir (32) naar de Heerlense loods zijn gelokt met een heroïnedeal. Shakir verklaarde eerder hoe Sarmad 'Iraqi' Al A. (30) en Djafer 'Pala' L. (28) zich hadden verstopt en tevoorschijn kwamen toen hij in de loods was.

Gestolen drugs
Zij zouden kwaad zijn over een gestolen partij drugs. Er was vijf kilo verdwenen. Het vermoeden bestond dat Shakir of zijn broer daarvoor verantwoordelijk was. De Somaliër werd daarom meerdere keren beschoten in de loods. Hij werd onder meer geraakt in zijn rechterhand, waardoor er uiteindelijk zelfs een vinger deels geamputeerd moest worden.

Schoten gehoord
Het slachtoffer wijst Sarmad en Djafer aan als gekende drugscriminelen, iets dat ook blijkt uit hun strafblad. De derde verdachte, Yilmaz K. (49), zegt hij niet te kennen. Deze Yilmaz claimt zelf ook niet bij de schietpartij betrokken te zijn geweest. "Ik was wel bij de loods, maar dat was voor het repareren van mijn BMW." Officier David van Kuppeveld zegt niet meer de absolute overtuiging te hebben dat Yilmaz betrokken was. In deze zaak pleitte hij dan ook voor vrijspraak.

Normaal persoon
De twee anderen beroepen zich voornamelijk op hun zwijgrecht. Sarmad liet zich wel ontvallen dat hij al een poosje klaar is met zijn criminele bestaan. "Ik heb me gedistantieerd, heb ook andere vrienden. Nu probeer ik te leven als een normaal persoon. Ik heb niks meer met drugs te maken."

Lees ook: Overlevende schietpartij gooit stoel naar verdachten

Stoel gegooid
Overigens werd de zaak dinsdag tijdelijk stilgelegd, omdat het slachtoffer een stoel gooide naar de verdachten. Sarmad werd geraakt en liet via advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen weten aangifte te doen van mishandeling. Woensdag en donderdag wordt de zaak voortgezet. De rechter zal daarna minstens twee weken de tijd nemen om tot een uitspraak te komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen