Overslaan en naar de inhoud gaan

'Drugstest op werkvloer is schending grondrecht'

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 13:50

Het plan om werkgevers meer mogelijkheden te geven om personeel op alcohol- en drugsgebruik te testen, moet zo snel mogelijk van tafel. Zomaar tests invoeren tast namelijk basale grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit aan.

Dat schrijft vakbond FNV in een oproep aan staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die de plannen deze week uit de doeken deed.

Beroepsgroepen
Alcohol- en drugstests door werkgevers zijn nu alleen toegestaan bij bepaalde beroepen, zoals piloten, machinisten en trambestuurders. Van Ark wil die mogelijkheden oprekken naar andere beroepsgroepen waar werknemers onder invloed een gevaar voor henzelf en collega's zouden vormen.

Allereerst richt ze zich op ondernemingen die met gevaarlijke stoffen werken, bijvoorbeeld chemische bedrijven zoals DSM en Sabic op Chemelot in Sittard-Geleen.

Lees ook: Kabinet: personeel chemische industrie verplicht testen

Slechte onderbouwing
FNV-vicevoorzitter Kitty de Jong vindt dat de bewindsvrouw haar plannen, waarvoor een en ander aan privacywetgeving moet veranderen, slecht heeft onderbouwd. "Er zijn geen cijfers en gegevens die duidelijk maken dat er sprake is van een reëel probleem", aldus De Jong.

Pleidooi voor tests
Werkgevers zijn juist blij met de plannen. Ze pleiten er zelfs voor drugstests naast de chemie ook in andere sectoren mogelijk te maken. "Wij hopen dat dat snel geregeld kan worden en dat het administratief allemaal ook niet te ingewikkeld wordt voor bedrijven", reageren werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

In 2018 bleek dat er bij VDL Nedcar al alcohol- en drugstests worden uitgevoerd bij het personeel. Dit gebeurt op initiatief van het bedrijf zelf.

Lees ook: Drugscontrole Nedcar: 'Helft medewerkers test positief'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen