Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugskoning Dori hangt torenhoge rekening boven het hoofd

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 16:01

De Venlose drugsbaron Dori X. (58) wacht een gigantische rekening voor diverse witwasverdenkingen. Justitie wil zes zaken tegen de Venlonaar samenvoegen. Die dossiers zijn samen goed voor ruim zes miljoen euro aan vermeend zwart geld.

Een woordvoerster van het Landelijk Parket bevestigt dat justitie onderzoekt of alle dossiers in één keer kunnen worden behandeld.

Lees ook: Koppel uit Venlo gearresteerd in omvangrijk drugsonderzoek

Jaren gevangenisstraf
Dori is één van de bekendste namen uit het Limburgse drugsmilieu. Gedurende zijn 'carrière' kreeg hij meer dan twintig jaar gevangenisstraf opgelegd. Op 9 november werd hij opnieuw ingerekend. Hij zou zich samen met Djarvy G. (34) en Maiko M. (41) op de productie van amfetamine hebben gestort. De kraak van versleutelde chatdienst EncroChat zou het trio hebben genekt.

Justitie denkt Encro-berichten in handen te hebben waarin de mannen hun handel bespreken. Ze praten bijvoorbeeld over 'smelten' en het 'omzetten naar bmk', termen die duiden op de productie van harddrugs.

Amper legaal inkomen
De politie heeft tijdens observaties niet kunnen ontdekken of Dori een legaal inkomen heeft. Dat versterkt binnen justitie het idee dat de Venlose drugskoning leeft van crimineel vermogen. Ook het gebrek aan gebruikelijke transacties op zijn rekeningen, bijvoorbeeld voor boodschappen en ander levensonderhoud, heeft bij de speurders wenkbrauwen doen fronsen.

Drugs Velden Zwart Water Venlo (12 nov 2020)
Foto: Track '88

Miljoenenzaken
Het maakt dat Dori, niet voor het eerst, wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld. Justitie wil nu alle openstaande zaken tegen Dori samenvoegen. Het gaat om drie witwaszaken uit 2006, 2008 en 2009 met een totale 'waarde' van 587.700 euro en een Mercedes CLS. Ook de onderzoeken 'Visarend' en 'Eurasier' wil justitie nu meenemen. Dat laatste dossier gaat over harddrugs; in 'Visarend' wordt de Venlose vijftiger verdacht van het witwassen van ruim 5,6 miljoen euro.

"We onderzoeken of drie oudere witwaszaken waarin Dori X. verdachte is, en die nog bij de rechtbank Limburg liepen, kunnen worden overgeheveld naar de rechtbank Den Bosch om ze zo gelijktijdig met deze zaak af te doen", zegt een woordvoerster van het Landelijk Parket. Dori's advocaat Joost Antonides wil niet reageren op vragen.

Lees ook: Voor miljoenen euro's aan harddrugs in bosgebied

Vijf verdachten
In het meest recente onderzoek zitten Dori en zijn vermeende handlangers Djarvy en Maiko sinds november vast. Onlangs werden ook Basim A. (40) en Deborah K. (37) gearresteerd in die zaak. Het voorarrest van Basim is woensdag met drie maanden verlengd, laat advocaat Misja Geeratz weten. Deborah is volgens advocaat Erik Gorsselink vrijgelaten. Justitie stelt dat ze wel verdachte blijft.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen