Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugsdumpingen: 'Milieuschade groter dan bekend is'

Geplaatst opdinsdag 23 april 2019 - 5:00

Er dreigen afvalstoffen in de voedselproductie in Limburg te komen door de vele dumpingen van drugsafval in de provincie.

De milieuschade is mogelijk al veel groter dan tot nu toe werd aangenomen, omdat slechts een deel van de dumpingen wordt ontdekt en geregistreerd. Het is wachten op incidenten met gewonden. Die zorgen worden geuit door gedeputeerde Hans Teunissen, WML en Staatsbosbeheer.

Milieuschade onbekend
Limburg wordt al jaren geteisterd door het dumpen van drugsafval. Regelmatig worden blauwe vaten of jerrycans, veelal in de natuur, gevonden. "Het is zorgwekkend dat het toeneemt", reageert gedeputeerde Teunissen. Volgens hem levert de productie van één kilo MDMA (ook wel xtc genoemd) zes tot acht kilo afval op. "Een groot deel daarvan wordt niet teruggevonden en komt dus ergens anders in het milieu terecht. Dat is zorgwekkender dan het afval dat we vinden, want dat kunnen we opruimen." Dat een deel niet wordt gemeld of ontdekt, blijkt ook uit het onderzoeksrapport Elke dump is een plaats delict van Yvette Schoenmakers (2016).

Lees ook: Zorgelijk: drugsdumpingen in Limburg blijven toenemen

Hieronder de locaties van drugsdumpingen in 2015, 2016, 2017 en 2018 die in de media zijn verschenen.

In voedselproductie
De vrees is groot dat afvalstoffen in de voedselproductie terechtkomen. "In Schimmert is een keer drugsafval op een veld uitgereden. Dan kan het in de voedselproductie terechtkomen", zegt Ger Krüter, ketenregisseur georganiseerde drugscriminaliteit van de Provincie Limburg. "Dat is heel ernstig."

Kwetsbare gebieden
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond vindt het dumpen ook zeer zorgelijk, omdat akkers een groot risico vormen. Verder is Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) er niet gerust op dat drugsafval niet in of dichtbij kwetsbare gebieden wordt geloosd. Tussen 2010 en 2014 was volgens het onderzoeksrapport 20 procent van de dumpingen in of nabij een grondwaterbeschermingsgebied met drinkwaterwinning.

In 2017 werd er voor de laatste keer drugsafval gedumpt bij een grondwaterwinningsgebied. "In Eijsden-Margraten werd drugsafval gedumpt in de buurt van een grondwaterwinningsgebied", vertelt woordvoerder Koen Augustijn van WML. "Er zijn toen meteen maatregelen getroffen om te voorkomen dat vloeistoffen uit lekkende vaten in de grond zouden sijpelen."

WML heeft verder al een aantal keren te maken gehad met vervuild Maaswater. "In de afgelopen zes jaar was drie keer een vervuiling van de stof aceton te herleiden naar een drugsdumping in Wallonië", geeft Augustijn aan. "Bij een piek in onze metingen gaan alle alarmbellen af."

Drinkwater niet in gevaar
Verontreiniging van het Limburgs grondwater door drugsdumping is echter nog niet voorgekomen. Op zo'n twintig plekken wordt het grondwater opgepompt. Bovendien worden winningsgebieden beschermd. "Als water vervuild is, zijn de gevolgen vaak op zijn vroegst pas een half jaar later merkbaar. Dat komt omdat het afval langzaam de grond insijpelt. Dan is het kwaad al geschied. Als dat gebeurt, kunnen we langdurig geen gebruikmaken van grondwater. Dat betekent dat we op zoek moeten naar andere gebieden voor waterwinning." De woordvoerder benadrukt dat de waterkwaliteit zorgvuldig gemonitord wordt. "Het drinkwater komt niet in gevaar."

Grond saneren
Op plekken waar drugsafval is gevonden, controleert de brandweer standaard of de vaten gelekt hebben. In dat geval wordt de grond gesaneerd, waardoor de milieuschade nog enigszins beperkt blijft. "Maar er is ook milieuschade die we niet opmerken, zoals drugsafval in water en mestputten", aldus gedeputeerde Teunissen. "Er zijn verhalen over criminelen die op weg chemische stoffen langs de weg dumpen", geeft ketenregisseur Ger Krüter aan. "Dat is heel ernstig."

Lees ook: Drugsafval geloosd in natuurgebied bij Weert

Vissterfte
Krüter haalt nog een voorbeeld aan waarbij vissterfte het gevolg was van een dumping in een kanaal. Boswachter Andy Liebrand van Staatsbosbeheer Noord-Limburg geeft ook aan dat als de rotzooi van drugs in water komt, het leven in de beek kan sterven. In 2012 stierven er duizenden vissen, padden en insecten in de Rode Beek bij Sittard en de Vloedgraaf bij Nieuwstadt door lozing van amfetamineafval. De vervuiling was over een lengte van tien kilometer. Vermoedelijk ging het om honderden, zo niet duizenden liters drugsafval.

Bezorgdheid
In 2014 deed EenVandaag onder bijna 1200 Limburgers een onderzoek naar hun bezorgdheid wat betreft drugsafval. Daaruit bleek dat ruim 70 procent van de inwoners zich zorgen maakt over de aantasting van het milieu door drugsdumpingen en lozingen. Daarnaast is zo'n 40 procent bezorgd over de veiligheid vanwege de dumpingen. Bovendien maakt een op de vijf zich zorgen over de eigen gezondheid.

Hart vasthouden
Het is daarom niet voor niets dat drugsdumping gezien wordt als een groot maatschappelijk probleem. "Chemicaliën zijn heel gevaarlijk. Je kunt er brandwonden van oplopen. Ook dampen die vrijkomen kunnen gezondheidsproblemen opleveren", zegt ketenregisseur Ger Krüter van de provincie. Om die reden houdt boswachter Liebrand zijn hart vast voor het moment dat wandelaars in contact komen met een dumping, zoals recent in Weert. "Bezoekers die vaten in het bos openmaken en bewusteloos raken of kinderen die ermee gaan spelen, daar gruwel je van. Dat wil je niet hebben."

Kinderen en jerrycans
Vorig jaar december leek het er even op dat kinderen in aanraking waren gekomen met drugsafval toen ze in een bosgebied tussen Grashoek en Meijel op jerrycans stuitten. Later bleek uit metingen van de brandweer dat er water in de vaten zat.

Lees ook: Kinderen stuiten op jerrycans in bos

Onwel geworden
Twee jaar geleden ging het wel mis toen twee agenten onwel werden bij de vondst van drugsafval in Weert. Ze kregen last van geïrriteerde ogen en van hun luchtwegen. Ook een fotograaf had last van zijn ogen door de dampen. Uiteindelijk zijn ze alle drie snel opgeknapt.

Lees ook: Drugsvondst Weert: onwel geworden agenten maken het goed

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen