Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugsdumpingen in Limburg gehalveerd: 'Zegt weinig'

Geplaatst opdonderdag 27 februari 2020 - 9:17

Het aantal drugsdumpingen is het afgelopen jaar in Limburg ruim gehalveerd vergeleken met 2018.

Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft gepubliceerd. In 2019 werd 28 keer afval dat afkomstig is van de productie van synthetische drugs gevonden. Het jaar daarvoor ging het nog om 62 dumplocaties.

Zegt weinig
Deze provincie volgt daarmee de landelijke trend. Het aantal drugsdumpingen in Nederland is gedaald van 292 in 2018 naar 191 in 2019. Volgens de politie zegt een vermindering van het aantal dumpingen weinig over de hoeveelheden afval die geproduceerd worden.

Haaks
Die veronderstelling lijkt ook in de cijfers naar voren te komen. De daling van het aantal drugsdumpingen staat namelijk haaks op de lichte landelijke stijging van het aantal productie- en opslaglocaties. In Limburg is het aantal productielocaties daarentegen nagenoeg gelijk gebleven. Vorig jaar werd er met 13 productielocaties eentje meer ontmanteld dan 2018. Eind september werd in Kerkrade het op een na grootste drugslab van Nederland gevonden. De politie sprak toen van een illegale chemische fabriek.

Lees ook: Drugslab Kerkrade op één na grootste drugslab van het land

Wat betreft opslaglocaties werden in Limburg vorig jaar ook minder gevonden. Het ging toen om 13 locaties, terwijl dat in 2018 nog 17 waren. Vooral in Brabant, Friesland en Utrecht is een stijging te zien.

Grotere hoeveelheden
De politie zegt dat uit een aantal factoren blijkt dat er anders met afval wordt omgegaan. "Zo blijven aanzienlijke hoeveelheden afval achter in vaten, jerrycans of opslagcontainers op verlaten productieplaatsen. Verder zijn er indicaties dat meer afval verdwijnt in bodem en oppervlaktewater. Daarnaast worden er per dumping grotere hoeveelheden gedumpt, waardoor de aantallen tevens kunnen afnemen."

Lees ook: Drugsdumpingen: 'Milieuschade groter dan bekend is'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen