Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugscriminelen hoeven miljoenenbuit niet terug te betalen

Geplaatst opvrijdag 28 februari 2020 - 10:04

De drugsbende rondom Servet Y. (45) hoeft zijn criminele buit niet terug te betalen aan de staat. Het gaat om bijna anderhalf miljoen euro.

Justitie deed er te lang over om de zaak voor de rechter te brengen, zo heeft de rechter in Roermond besloten.

Te lang gewacht
Het gaat om een drugszaak uit 2009 waarin meerdere mannen veroordeeld zijn. Zij kwamen voornamelijk uit de omgeving van Venlo. Om het geld terug te krijgen dat de mannen met hun drugshandel hebben verdiend, moest justitie een aparte ontnemingszaak starten. Daar heeft ze volgens de rechter te lang mee gewacht.

Geen verklaring
Peer Szymkowiak, die Brahim el A. (35) bijstaat in het miljoenenproces, kan zich vinden in de visie van de rechtbank. "In 2012 had justitie de berekening al klaar. Het is onbegrijpelijk dat ze er nu pas mee kwamen", zegt de advocaat. "De officier had er ook geen verklaring voor."

Honderden kilo's
Servet en zijn bende zijn wel al veroordeeld voor de enorme drugstransporten. Ze kregen uiteenlopende celstraffen. Er is door de bende zeker vijfhonderd kilo aan drugs, met name hasj, naar Duitsland gebracht in speciale auto's. Deze wagens hadden een verborgen ruimte om het verboden spul in te verstoppen. De politie kwam de groep op het spoort nadat er een lading werd onderschept.

Kleinere winst
Ondanks de enorme export denkt advocaat Szymkowiak dat anderhalf miljoen euro te ruim geteld is door justitie. "Op taps is duidelijk te horen dat ze 200 euro winst maken per kilo, maar toch hanteert justitie hele andere bedragen. Daarnaast had niet iedereen een gelijk deel van de winst. Een autoverkoper verdient ook niet hetzelfde als de automonteur. Zo werkt het hier ook."

Systeem verstopt
Justitie legt zich niet neer bij de miljoenen-nederlaag. Ze appelleert, wat betekent dat het Gerechtshof in Den Bosch opnieuw naar de zaak gaat kijken. Een fout, vindt advocaat Marcel Heuvelmans. Hij vertegenwoordigt Duran S. (45). "Het systeem zit al verstopt. Ik heb nog zaken liggen uit 2013, 2014 en 2015. En dan gaat justitie toch weer naar het Hof. Dan moet de hele zaak misschien opnieuw worden gedaan", verzucht de raadsman. "Zo blijven zaken op de plank liggen."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen