Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugscriminelen hoeven miljoenenbuit niet terug te betalen

Geplaatst opvrijdag 28 februari 2020 - 10:04

De drugsbende rondom Servet Y. (45) hoeft zijn criminele buit niet terug te betalen aan de staat. Het gaat om bijna anderhalf miljoen euro.

Justitie deed er te lang over om de zaak voor de rechter te brengen, zo heeft de rechter in Roermond besloten.

Te lang gewacht
Het gaat om een drugszaak uit 2009 waarin meerdere mannen veroordeeld zijn. Zij kwamen voornamelijk uit de omgeving van Venlo. Om het geld terug te krijgen dat de mannen met hun drugshandel hebben verdiend, moest justitie een aparte ontnemingszaak starten. Daar heeft ze volgens de rechter te lang mee gewacht.

Geen verklaring
Peer Szymkowiak, die Brahim el A. (35) bijstaat in het miljoenenproces, kan zich vinden in de visie van de rechtbank. "In 2012 had justitie de berekening al klaar. Het is onbegrijpelijk dat ze er nu pas mee kwamen", zegt de advocaat. "De officier had er ook geen verklaring voor."

Honderden kilo's
Servet en zijn bende zijn wel al veroordeeld voor de enorme drugstransporten. Ze kregen uiteenlopende celstraffen. Er is door de bende zeker vijfhonderd kilo aan drugs, met name hasj, naar Duitsland gebracht in speciale auto's. Deze wagens hadden een verborgen ruimte om het verboden spul in te verstoppen. De politie kwam de groep op het spoort nadat er een lading werd onderschept.

Kleinere winst
Ondanks de enorme export denkt advocaat Szymkowiak dat anderhalf miljoen euro te ruim geteld is door justitie. "Op taps is duidelijk te horen dat ze 200 euro winst maken per kilo, maar toch hanteert justitie hele andere bedragen. Daarnaast had niet iedereen een gelijk deel van de winst. Een autoverkoper verdient ook niet hetzelfde als de automonteur. Zo werkt het hier ook."

Systeem verstopt
Justitie legt zich niet neer bij de miljoenen-nederlaag. Ze appelleert, wat betekent dat het Gerechtshof in Den Bosch opnieuw naar de zaak gaat kijken. Een fout, vindt advocaat Marcel Heuvelmans. Hij vertegenwoordigt Duran S. (45). "Het systeem zit al verstopt. Ik heb nog zaken liggen uit 2013, 2014 en 2015. En dan gaat justitie toch weer naar het Hof. Dan moet de hele zaak misschien opnieuw worden gedaan", verzucht de raadsman. "Zo blijven zaken op de plank liggen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen