Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugscrimineel verstopte cash in airco en televisiedecoder

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 6:00

Een 40-jarige man uit Maasbree moet vier jaar brommen voor witwassen, drugs- en wapenbezit. De man had onder andere een hennepplantage in een geheime ruimte onder zijn woning en verstopte meer dan een ton cash geld in de airco en een televisiedecoder.

Het gaat om een gekende drugscrimineel, die eerder is veroordeeld voor hennepdelicten.

Verborgen kelder
Op 12 september 2017 werd zijn pand onderzocht door de politie en fraude-experts. Zij stuitten daar op een luik naar een verborgen kelder. In die kelder vond men een hennepplantage van zeker 1100 planten. Ook was er alles aanwezig om een plantage degelijk te onderhouden, van jerrycans met speciale groeimiddelen tot speciale scharen om de planten te knippen.

Drie wapens
Bij de doorzoeking van het pand vond de politie ook een pistool met 25 patronen en twee alarmpistolen. De man uit Maasbree heeft toegegeven dat deze wapens van hem zijn. Hij beweert daarentegen dat hij wel degelijk een eerlijke boterham verdiende als pandjesbaas.

Panden voor Polen
Hij verhuurde voornamelijk panden aan Polen. Uit onderzoek blijkt echter dat gebruikte Poolse identiteitskaarten al jaren als 'verloren' staan geregistreerd. De mensen die op de kaarten zijn weergegeven, zijn naar eigen zeggen nooit in Nederland geweest. Daarnaast werden zogenaamde huurbedragen overgemaakt vanaf een rekening die op naam staat van een overleden persoon.

Tonnen cash
Daarnaast vloeide het contant geld rijkelijk. In vijf jaar tijd werd er ruim 230.000 euro contant op eigen rekeningen gestort en bijna net zoveel geld op andere rekeningen. Een stacaravan van 16.500 euro werd contant afgerekend, net als een stroomaggregaat van 24.000 euro. Ook betaalde hij cash voor vakanties (18.000 euro) en zijn bruiloft (10.500 euro). In totaal tikte hij meer dan een ton cash af.

Geld in de airco
Daar bleef het overigens niet bij. De politie vond 100.000 euro in zijn woning, verstopt in een televisiedecoder. In de airconditioning had de man nog eens 60.000 euro weggestopt. Uit onderzoek blijkt dat de veertiger maximaal 117.577 euro had kunnen hebben in de betreffende periode. Dat is een fractie van de 728.618 euro die hij daadwerkelijk had of heeft uitgegeven.

Georganiseerde criminaliteit
De rechter vindt vier jaar celstraf op zijn plek voor de drugsbaas uit Maasbree. "Er zijn voor de rechtbank sterke aanwijzingen dat een en ander heeft plaatsgevonden in een context van georganiseerde criminaliteit, waarop naar het oordeel van de rechtbank niet anders kan worden gereageerd dan met een forse gevangenisstraf."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen