Vier mannen uit Venlo en omgeving worden verdacht van het plannen van een cocaïnetransport van Colombia naar Nederland. Het merendeel van die mannen zou bovendien een hennepbende vormen.
Volgens justitie vormden ze een criminele organisatie. De mannen zijn in mei van dit jaar aangehouden.
Berichten gekraakt
De cocaïnebende bestaat volgens de aanklager uit Joey H. (31) uit Venlo, Blitterswijcker Lou van K. (30), Jace K. (32) uit Grashoek en Venlonaar Wesley K. (42). Uit gekraakte berichten van chatdiensten EncroChat en Sky zou blijken dat ze een cocaïnetransport vanuit Colombia. hadden opgezet. Een centrale rol in dat transport is weggelegd voor een groothandel in groenten en fruit.
Drugsdekmantel
Het bedrijf staat op naam van Wesley en moest als dekmantel dienen. Officieel zou de groothandel bananen bestellen in Colombia, maar in werkelijkheid zou er naast dat fruit ook cocaïne worden getransporteerd. Die bananencoke moest uiteindelijk in een Heerlense loods arriveren. Bij een controle door opsporingsdiensten vond men inderdaad bananen, maar geen cocaïne.
Toch worden de mannen vervolgd voor het transport. Omdat het spul niet is gevonden, worden ze echter aangeklaagd voor het plannen van het transport en niet voor het bezit en het daadwerkelijk verhandelen van de cocaïne.

Veertig kilo
Daarnaast koppelen opsporingsdiensten iedereen behalve Wesley ook aan hennephandel. Wie wél tot de groep wordt gerekend is Ricardo L. (35) uit Steyl. In een loods die hij huurde, vond de politie zo'n veertig kilo hennep. In een pand van Jace zijn honderd hennepstekken gevonden. Toch heeft de rechter deze week besloten hem naar huis te sturen, bevestigt advocate Gitte Stevens.
Ook het voorarrest van Lou is geschorst op verzoek van advocate Aileen van Wijk en Wesley mag naar huis vanwege persoonlijke omstandigheden. Joey en Ricardo blijven vastzitten. "Er wordt wel een rapportage gemaakt door de reclassering, om te kijken onder welke voorwaarden cliënt geschorst zou kunnen worden", laat Ricardo's advocate Nienke Bloebaum desgevraagd weten.
Flinke stok
Marcel Heuvelmans, advocaat van Joey, is verbaasd. "De rest kan met standaardvoorwaarden, zoals een onderling contactverbod en een meldplicht bij de politie, naar huis. Mijn cliënt blijft zitten. We hebben een borgsom van 115.000 euro aangeboden. Dat zijn geen alledaagse bedragen, lijkt me. En volledig legaal; het is de overwaarde van zijn woning. Als hij het contactverbod zou schenden, is cliënt zijn geld kwijt. Dat lijkt me nogal een stok achter de deur."