Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugsconflict in Sittardse gevangenis leidde tot steekpartij

Geplaatst opmaandag 31 augustus 2020 - 15:21

Een conflict over niet betaalde drugs heeft geleid tot een steekpartij met een schaar in de Sittardse gevangenis. Dat stelt justitie. Tegen de vermeende dader is drie jaar cel geëist.

Verdachte Abokor Y. (22) zou onder druk zijn gezet in het drugsconflict en één van zijn schuldeisers daarom hebben gestoken.

Lees ook: Steekpartij in gevangenis: verdachte houdt kaken op elkaar

Tachtig euro
Dat gebeurde op 22 april 2019 op afdeling B van de Sittardse bajes. Abokor zou een schuld van ongeveer tachtig euro hebben bij een groep drugshandelaren in de gevangenis. Hij kon dat bedrag niet opbrengen en werd daarom meerdere keren in elkaar geslagen onder de douche, zo vertelden verschillende getuigen bij de politie.

Onder de douche
Na een paar van dit soort afstraffingen was de maat vol voor de Somaliër, die in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Hij viel een van de mannen aan in de doucheruimte. Getuigen spreken van een steekpartij, Abokor en zijn advocaat Paul Saris bestrijden dat er echt is gestoken. Het slachtoffer liep wel wonden op achter zijn linkeroor en op zijn rug.

Steekwonden, zegt justitie. En daarmee acht de aanklager poging tot doodslag bewezen. Daar past in haar ogen een gevangenisstraf van drie jaar bij. Advocaat Saris zet in op vrijspraak. "Het slachtoffer deed geen aangifte en ik snap wel waarom: hij was zelf de agressor."

Wapen zoek
Opvallend genoeg is de schaar niet in beslag genomen door de politie en dus is er geen sporenonderzoek gedaan naar het wapen. Er is zelfs geen foto van gemaakt. Waarom dat is nagelaten, is onduidelijk. Camerabeelden uit de gevangenis schetsen volgens Saris ook geen duidelijk beeld van de zaak. De aanklager ziet op die beelden wel 'stekende bewegingen'.

Vooruitziende blik
Abokor zit inmiddels niet meer vast. Hij heeft de straf waarvoor hij destijds vastzat uitgezeten en mocht de 'schaar-zaak' in vrijheid afwachten. Maandag was hij niet aanwezig tijdens zijn proces. Sterker nog: hij bleek onvindbaar. "Misschien heeft cliënt een vooruitziende blik", zei advocaat Saris. "Justitie gaat er ongenadig hard in, mogelijk is dat de reden dat cliënt zich schuilhoudt."

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen