Overslaan en naar de inhoud gaan

Drugsafval blijft hoofdpijndossier voor brandweer

Geplaatst opdonderdag 12 september 2019 - 6:00

Het was maandag weer raak: de brandweer die opgeroepen werd voor een drugsdumping, dit keer in Ransdaal. Desondanks lijkt een daling van het aantal ontdekte dumplocaties dit jaar ingezet te zijn.

Toch moet elk incident voorzichtig worden benaderd. "Als er vaten in brand zijn gestoken of een gasfles in de buurt is, wordt het heel spannend", zegt Patrick Ewalds, Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer. Voor het benaderen van het afval zijn brandweermannen, die als eerste ter plekke komen, speciaal opgeleid. De brandweer benadert voor de eigen veiligheid het gedumpt afval standaard met de wind in de rug.

Minder dumplocaties
In de eerste zes maanden van 2019 werden 12 dumplocaties in Limburg ontdekt. Dat bleek woensdag uit recente cijfers van de politie. Ter vergelijking: in heel 2018 werden in totaal 62 drugsdumpingen geregistreerd. De milieuschade door deze dumpingen blijft een groot probleem.

Lees ook: Dumplocaties drugsafval sterk gedaald

Bijtend spul
Soms zijn de schadelijke gevolgen van een dumping of lozing duidelijk zichtbaar. Dat was bij Weert het geval waar begin april een chemisch goedje in een natuurgebied was geloosd. Het gras was verkleurd door het bijtende spul. Maar ook voor de volksgezondheid kunnen de stoffen schadelijk zijn. Bij een andere dumping in Weert, twee jaar geleden, werden twee agenten en een fotograaf onwel toen ze bij een drugsdumping poolshoogte namen. Ze hadden last van prikkelende ogen en van hun luchtwegen.

Lees ook: Agenten onwel na vondst drugsafval in Weert

Bekijk hier welke gezondheidsklachten je kunt krijgen van bepaalde drugsafvalstoffen.

Video: L1

Voorzichtig
De meeste dumpingen worden in de natuur gedaan. Er is niet precies zicht op de reikwijdte en de schade. Wel zijn er voorbeelden bekend van sterfte van vis en flora. Om die reden wordt een dumping altijd voorzichtig benaderd. Uit gelekte vaten kunnen bovendien agressieve chemische vloeistoffen weglekken of verdampen. Roy Ummenthum, Adviseur Gevaarlijke Stoffen bij Veiligheidsregio Noord, vertelt hoe dat gaat, zoals in het geval van een omvangrijke dumping in Reuver enkele maanden geleden.

Wind in rug
De Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) en de officier van dienst van de brandweer komen vaak als eerste ter plekke als een dumping is gemeld. Zij benaderen de dumping met de wind in de rug. Roy Ummenthum, Adviseur Gevaarlijke Stoffen, legt uit hoe de brandweer in Reuver te werk is gegaan.

Stroperig
Ummenthum komt voornamelijk bij dumpingen uit waarbij de vaten bijvoorbeeld in de berm liggen en vaak over elkaar heen zijn gegooid. "Binnen één minuut wordt zo’n wagen leeggegooid en zijn ze weer weg." Doordat vaten zijn omgekiept, is de kans op een lekkage groter. In Reuver hadden enkele vaten gelekt. "De weggelekte vloeistof was vrij stroperig. Het voordeel daarvan is dat het niet zo snel de bodem intrekt", vertelt Ummenthum. De grond is vanwege de verontreiniging afgegraven. "Uiteindelijk saneren we de toplaag in het hele gebied waar de vaten gestaan en gelegen hebben."

Verzuring
De hoeveelheid die gedumpt wordt neemt toe, geven meerdere partijen aan. "Grote hoeveelheden zijn een probleem voor de natuur", vertelt Patrick Ewalds, Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer. "Voor 1 liter zoutzuur heb je 1 miljoen liter water nodig om het neutraal (pH7) te maken. Bij drugsafval dat in de grond lekt, heb je te maken met verzuring van de bodem. Daarna krijg je de aantasting van het watersysteem en het ecosysteem." Volgens Ewalds is de milieuverontreiniging voorbij als de grond goed is afgegraven.

Speciale bus
De grond afgraven en saneren doen speciale bedrijven, zoals Milieutechnisch Adviesbureau Heel. "We staan 24/7 paraat", vertelt medewerker Eddie van Horen. Het bedrijf heeft contracten met gemeenten die het inschakelt als er drugsafval is gedumpt. De grondeigenaar, veelal gemeenten, is namelijk verantwoordelijk voor de opruiming. "We hebben een speciale bus met overzetvaten, waar kannen in gezet kunnen worden. Ook is er een ruimte met beschermingsmaterialen."

Herstellen
De vaten worden ingeladen en verpakt. Daarna gaan ze naar een afvalverwerkingsbedrijf. Als er drugsafvalstoffen in de grond zijn gesijpeld, wordt de grond afgegraven. "Dat wordt met een mobiele kraan en vrachtwagen gedaan", legt Van Horen uit. Hoe diep er gegraven moet worden, hangt af van tot welke diepte de verontreiniging gaat. Dat wordt bepaald aan de hand van het meten van het wel of niet aanwezig zijn van (afval)stoffen. Ook wordt de diepte bepaald door wat er waargenomen wordt. "Onze zorgplicht is dat we de grond herstellen zoals het van tevoren was." De afgegraven grond gaat naar een verbrandingsoven.

Bodemmonster
Een bodemmonster wordt standaard naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt de zuurtegraad onderzocht, net als andere drugsgerelateerde stoffen. De resultaten worden gestuurd naar het milieubureau dat die verwerkt in een analyse. De opdrachtgever, ook wel de grondeigenaar, krijgt deze analyse. Soms wordt een monster opgeslagen voor politieonderzoek, maar dat leidt vrijwel nooit tot het opsporen van een dader.

Dit artikel maakt deel uit van een serie verhalen over drugsdumpingen in Limburg. Eerder verschenen ook de artikelen Zorgelijk: drugsdumpingen in Limburg blijven toenemen en Drugsdumpingen: 'Milieuschade groter dan bekend is'

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen