Overslaan en naar de inhoud gaan

'Drugs in verkeer steeds groter probleem'

Geplaatst opzaterdag 18 juli 2020 - 9:40

Drugs in het verkeer zijn een steeds groter probleem. "Dat zien we aan de cijfers. 1110 positieve testen alleen al afgelopen maand, dat is zorgelijk."

Dat zegt Paul Broer, landelijk projectleider Infrastructuur bij de politie in De Telegraaf. Hij pleit voor een voorlichtingscampagne.

Onder invloed
De afgelopen anderhalf jaar zijn gemiddeld duizend mensen per maand aangehouden die onder invloed van drug achter het stuur zaten, schrijft De Telegraaf die cijfers hierover bij de Nationale Politie heeft opgevraagd.

Verschillende drugs
Broer zegt dat er verschillende drugs worden gebruikt. "Joints, xtc-pillen, cocaïne, speed en ook veel lachgas. Het is een groot en divers assortiment waar we mee te maken hebben. Bovendien speelt het niet alleen onder jongeren en partygangers. Je treft het eigenlijk onder alle lagen van de bevolking aan. Het kunnen dus ook veertigers en vijftigers zijn die de verkeersveiligheid in gevaar brengen."

Ongelukken
Hoeveel ongelukken er zijn gebeurd waar drugs een rol in hebben gespeeld kan Broer niet zeggen. "Exacte cijfers daarover heb ik op dit moment niet, maar je hoeft de kranten maar open te slaan en je leest dat het vaak fout gaat. Helaas zijn er ook regelmatig dodelijke ongevallen waarbij drugs in het spel zijn. Maar als iemand zelf dodelijk verongelukt, wordt er over het algemeen geen bloed afgenomen en wordt het ongeval dus niet als drugsgerelateerd geregistreerd."

Slingerend over de A2
Vrijdag plukte de marechaussee nog een automobilist van de A2 bij Beek na meldingen dat hij slingerend over de snelweg reed met een ballon in zijn mond. In zijn auto bleken vier gastanks te liggen, waarvan er drie vol zaten met lachgas.

Lees ook: Automobilist slingert met lachgasballon in mond over A2

Bij het terrasongeluk in Gennep waarbij begin juni meerdere mensen gewond raakten, heeft lachgas mogelijk ook een rol gespeeld. Hoewel de bestuurder geen alcohol of drugs in zijn bloed had, is wel duidelijk dat hij in de uren voor hij met zijn auto een terras op reed, lachgas had gebruikt.

Lees ook: 'Inzittenden auto gebruikten lachgas voor botsing op terras'

Voorlichting
Volgens Broer zou een voorlichtingscampagne mensen bewust moeten maken van de gevaren van verdovende middelen "want alleen handhaven helpt niet".

Verslavingsdeskundige Hans Dupont van Mondriaan pleitte eerder op 1Limburg voor een goede voorlichtingscampagne over het gebruik van lachgas. "Met een verbod bereik je het tegenovergestelde. Door regulatie te combineren met een fatsoenlijke voorlichting over de effecten en gevolgen van lachgas, krijg je het beste resultaat", denkt hij.

Lees ook: Positieve en negatieve reacties op mogelijk lachgasverbod

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen