Overslaan en naar de inhoud gaan

Droom komt uit: Motörhead reageert op kerktorencover

Geplaatst opvrijdag 6 augustus 2021 - 15:40

Live vanuit de kerktoren in de Weerter binnenstad coverde beiaardier Frank Steijns samen met gitarist Jitse Zonneveld de hit 'Ace of Spades' van de Britse heavymetalband Motörhead. Tot genoegen van de band zelf, blijkt nu.

Motörhead deelde de video donderdagavond op verschillende platforms met miljoenen fans wereldwijd. "Deze vinden we erg tof. Geniet ervan!", schrijft de band erbij.

Erkenning
De Weertenaren krijgen sindsdien reacties vanuit de hele wereld. "De video gaat echt viraal. Berichten uit Griekenland, Rusland, Polen, Amerika. Het is echt ongelofelijk", vertelt Steijns. Voor hem voelt het als een blijk van waardering. Hij probeert al 15 jaar zijn instrument, de carillon, op de kaart te zetten. "Ik wil laten zien dat alle stijlen mogelijk zijn."

De beiaardier speelt zelf viool in het Johann Strauss Orkest van André Rieu en is helemaal niet thuis in het heavy metal genre, maar gitarist Jitse Zonneveld wel. Hij kwam dan ook met het idee om het nummer te coveren. "Motörhead is de reden dat ik muziek ben gaan maken. Ik was vijf jaar toen mijn vader de eerste Motörhead-dvd aanzette", aldus Zonneveld.

Droom die uitkomt
Dat zijn muzikale jeugdhelden nu zijn versie van de wereldhit delen met miljoenen fans, is magisch voor hem. "Toen ik het zag werd ik emotioneel. Dit is echt een droom die uitkomt. Het voelde als erkenning en waardering voor al mijn werk dat ik in de muziek heb gestopt." Zonneveld is een geschoold muzikant die zijn geld verdient in de sector, iets dat de afgelopen tijd lastiger was omdat er geen optredens waren.

Heavy metal
De cover in de kerktoren was zijn eerste optreden in anderhalf jaar. Toen het duo het metalnummer op 17 juli inzette, stond de stad even stil. "Er kwam aardig wat geweld uit die toren. 20.000 kilo aan brons is inderdaad wel heavy metal", grapt Steijns. "Ik heb nog nooit zoveel mensen met open mond naar boven zien kijken."

Beluister hier de Weerter cover van Ace of Spades, live vanuit de kerktoren in de Weerter binnenstad:

Torenfestival
Als stadsbeiaardier van Weert, Heerlen en Maastricht kan Steijns als een van de enige wel nog optreden in coronatijd. "Ik zit 70 meter hoog van iedereen af. De toren is mijn instrument, de binnenstad het festivalveld." In het verlengde hiervan organiseert hij het torenfestival. Samen met andere uiteenlopende muzikanten speelt hij om de twee weken live op het carillon vanuit verschillende steden. Zaterdag is Heerlen aan de beurt.

Lees ook: Festival vanuit kerktoren: carillon en artiest komen samen

De originele uitvoering van Ace of Spades:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen