Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogteproblemen: stuwen van boeren moeten op zomerstand

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 16:18

Om dit jaar droogteproblemen te voorkomen, kunnen boeren een boete krijgen als ze hun stuwen niet op de zogenoemde zomerstand hebben staan.

Het Waterschap controleert intensief zodat het grondwater bij een droge zomer niet in gevaar komt. Met een stuw wordt het water langer vastgehouden, zodat droogte minder snel optreedt.

2200 boeren
Inmiddels hebben zo'n 2200 boeren een brief gekregen waarin staat dat ze een bezoekje van de inspecteur kunnen verwachten. Met de maatregel hoopt het Waterschap het grondwaterpeil op het gewenste niveau te krijgen. Op die manier moeten droogteproblemen zoals die van vorig jaar voorkomen worden.

Vriendelijk verzoek
Volgens inspecteur Henk Achten zit het bij de meeste boeren wel goed. Toch is er altijd een aantal agrariërs die het niet goed voor elkaar hebben. Die krijgen dan een waarschuwing en worden vriendelijk verzocht de stuwen goed te zetten. Volgens de inspecteur zijn ze het vergeten en is het geen kwade wil.

Dubbel gevoel
Voor boer Jan Claassen uit Evertsoord is het wel dubbel omdat hij het water in de sloot niet mag gebruiken voor het beregenen van zijn perceel, maar snapt het waterschap wel. Daarnaast wordt het water nu gebruikt om het grondwater op peil te houden en dat is voor hem ook van belang.

Plannen
Het verplicht op zomerstand zetten van de stuwen is één van de maatregelen om problemen met de droogte aan te pakken. Binnenkort gaat het waterschap met diverse partijen het veld in om plannen te maken voor de komende jaren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen