Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogteproblemen: stuwen van boeren moeten op zomerstand

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 16:18

Om dit jaar droogteproblemen te voorkomen, kunnen boeren een boete krijgen als ze hun stuwen niet op de zogenoemde zomerstand hebben staan.

Het Waterschap controleert intensief zodat het grondwater bij een droge zomer niet in gevaar komt. Met een stuw wordt het water langer vastgehouden, zodat droogte minder snel optreedt.

2200 boeren
Inmiddels hebben zo'n 2200 boeren een brief gekregen waarin staat dat ze een bezoekje van de inspecteur kunnen verwachten. Met de maatregel hoopt het Waterschap het grondwaterpeil op het gewenste niveau te krijgen. Op die manier moeten droogteproblemen zoals die van vorig jaar voorkomen worden.

Vriendelijk verzoek
Volgens inspecteur Henk Achten zit het bij de meeste boeren wel goed. Toch is er altijd een aantal agrariërs die het niet goed voor elkaar hebben. Die krijgen dan een waarschuwing en worden vriendelijk verzocht de stuwen goed te zetten. Volgens de inspecteur zijn ze het vergeten en is het geen kwade wil.

Dubbel gevoel
Voor boer Jan Claassen uit Evertsoord is het wel dubbel omdat hij het water in de sloot niet mag gebruiken voor het beregenen van zijn perceel, maar snapt het waterschap wel. Daarnaast wordt het water nu gebruikt om het grondwater op peil te houden en dat is voor hem ook van belang.

Plannen
Het verplicht op zomerstand zetten van de stuwen is één van de maatregelen om problemen met de droogte aan te pakken. Binnenkort gaat het waterschap met diverse partijen het veld in om plannen te maken voor de komende jaren.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen