Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogteproblemen: stuwen van boeren moeten op zomerstand

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 16:18

Om dit jaar droogteproblemen te voorkomen, kunnen boeren een boete krijgen als ze hun stuwen niet op de zogenoemde zomerstand hebben staan.

Het Waterschap controleert intensief zodat het grondwater bij een droge zomer niet in gevaar komt. Met een stuw wordt het water langer vastgehouden, zodat droogte minder snel optreedt.

2200 boeren
Inmiddels hebben zo'n 2200 boeren een brief gekregen waarin staat dat ze een bezoekje van de inspecteur kunnen verwachten. Met de maatregel hoopt het Waterschap het grondwaterpeil op het gewenste niveau te krijgen. Op die manier moeten droogteproblemen zoals die van vorig jaar voorkomen worden.

Vriendelijk verzoek
Volgens inspecteur Henk Achten zit het bij de meeste boeren wel goed. Toch is er altijd een aantal agrariërs die het niet goed voor elkaar hebben. Die krijgen dan een waarschuwing en worden vriendelijk verzocht de stuwen goed te zetten. Volgens de inspecteur zijn ze het vergeten en is het geen kwade wil.

Dubbel gevoel
Voor boer Jan Claassen uit Evertsoord is het wel dubbel omdat hij het water in de sloot niet mag gebruiken voor het beregenen van zijn perceel, maar snapt het waterschap wel. Daarnaast wordt het water nu gebruikt om het grondwater op peil te houden en dat is voor hem ook van belang.

Plannen
Het verplicht op zomerstand zetten van de stuwen is één van de maatregelen om problemen met de droogte aan te pakken. Binnenkort gaat het waterschap met diverse partijen het veld in om plannen te maken voor de komende jaren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen