Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogteproblemen: stuwen van boeren moeten op zomerstand

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 16:18

Om dit jaar droogteproblemen te voorkomen, kunnen boeren een boete krijgen als ze hun stuwen niet op de zogenoemde zomerstand hebben staan.

Het Waterschap controleert intensief zodat het grondwater bij een droge zomer niet in gevaar komt. Met een stuw wordt het water langer vastgehouden, zodat droogte minder snel optreedt.

2200 boeren
Inmiddels hebben zo'n 2200 boeren een brief gekregen waarin staat dat ze een bezoekje van de inspecteur kunnen verwachten. Met de maatregel hoopt het Waterschap het grondwaterpeil op het gewenste niveau te krijgen. Op die manier moeten droogteproblemen zoals die van vorig jaar voorkomen worden.

Vriendelijk verzoek
Volgens inspecteur Henk Achten zit het bij de meeste boeren wel goed. Toch is er altijd een aantal agrariërs die het niet goed voor elkaar hebben. Die krijgen dan een waarschuwing en worden vriendelijk verzocht de stuwen goed te zetten. Volgens de inspecteur zijn ze het vergeten en is het geen kwade wil.

Dubbel gevoel
Voor boer Jan Claassen uit Evertsoord is het wel dubbel omdat hij het water in de sloot niet mag gebruiken voor het beregenen van zijn perceel, maar snapt het waterschap wel. Daarnaast wordt het water nu gebruikt om het grondwater op peil te houden en dat is voor hem ook van belang.

Plannen
Het verplicht op zomerstand zetten van de stuwen is één van de maatregelen om problemen met de droogte aan te pakken. Binnenkort gaat het waterschap met diverse partijen het veld in om plannen te maken voor de komende jaren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen