Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Droogte staat boeren tot aan de lippen’

Geplaatst opwoensdag 1 augustus 2018 - 13:49

De aanhoudende droogte en de gevolgen daarvan zijn rampzalig voor boeren, gewassen en vee. De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) luidt de noodklok.

LTO Nederland spreekt over een crisis en heeft met de verantwoordelijke ministeries overleg over crisismaatregelen.

Lege groenteschappen
De verwachting is dat de komende twee weken nauwelijks neerslag zal vallen en de regen die daarna mogelijk komt, zal onvoldoende zijn om de gewassen op het land te redden. Volgens Léon Faassen, voorzitter van de de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) kunnen lege groenteschappen inmiddels tot een mogelijke realiteit behoren. Ook zouden veel ondernemers fysiek en mentaal aan het eind van hun Latijn zijn.

Schade
"Boeren en tuinders zijn niet te beroerd om de schouders eronder te zetten en als dat gebeurt met het oog op een goede opbrengst is het tot daaraan toe, maar nu gebeurt het om de schade te beperken. Het water, of beter gezegd de droogte, staat ze tot aan de lippen", vertelt Faassen.

Groei
De problemen spelen vooral in het noorden en midden van Limburg. "Het is de droogte, maar ook de hitte die ons op dit moment parten speelt. De groei is helemaal uit de producten en we lopen op onze laatste benen", zo laat Pieter Lucassen, voorzitter van de LLTB-regio Noord-Limburg weten.

Nijpend
In Zuid-Limburg is de situatie iets minder nijpend. "Dankzij de löss die met haar kleiachtige eigenschappen het water beter vasthoudt dan de zandgronden in Noord- en Midden-Limburg en de paar stevige regenbuien van afgelopen woensdag is de situatie hier nog te overzien", vertelt Jos Brands, voorzitter van de LLTB-regio Zuid-Limburg.

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen