Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Droogte nachtmerrie voor boeren: 'Helft van oogst verloren'

Geplaatst opdonderdag 2 augustus 2018 - 16:14

De extreme droogte houdt al acht weken aan en dat is een nachtmerrie voor Limburgse boeren.

"Het is verschrikkelijk. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Door het neerslag tekort van 300 millimeter is de helft van mijn aardappeloogst verloren gegaan", vertelt aardappelboer John Geraats uit Baexem.

Droogterecord
Het was nog nooit zó droog als dit jaar. Het vorige
droogterecord stamt uit 1976. Limburgse boeren zijn dag én nacht bezig met het beregenen van hun gewassen. Ze komen soms haspels te kort om hun oogst te redden en bij sommigen is het al te laat.

Lees ook: Zeer warme juli recordzonnig en recorddroog

Video: 1Limburg

Kostenpost
Ook voor maisboer Thieu Bongers uit Kelpen-Oler zijn de gevolgen groot: "Mijn koeien eten mais en ik verbouw die mais zelf. Doordat de oogst voor een deel mislukt is, heb ik voeding voor mijn koeien bij moeten kopen. En dat kost enorm veel geld."

Lees ook: ‘Droogte staat boeren tot aan de lippen’

Prijsstijging
De mislukte oogst van beide boeren zullen niet alleen gevolgen hebben voor de boeren zelf en voor de agrarische sector, maar uiteindelijk zal de consument het gaan voelen in de portemonnee. "De aardappels die van de verdroogde velden vandaan komen zullen een stuk kleiner en minder lekker zijn dan normaal. Daardoor zal de prijs van een zak aardappelen een stuk duurder worden aangezien de oogst minder opbrengt", aldus Geraats.

Ook volgens Thieu Bongers zullen de landbouwproducten een stuk duurder worden: "Vooral omdat met name de groentes zo moeilijk te telen zijn."

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen