Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Droogte nachtmerrie voor boeren: 'Helft van oogst verloren'

Geplaatst opdonderdag 2 augustus 2018 - 16:14

De extreme droogte houdt al acht weken aan en dat is een nachtmerrie voor Limburgse boeren.

"Het is verschrikkelijk. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Door het neerslag tekort van 300 millimeter is de helft van mijn aardappeloogst verloren gegaan", vertelt aardappelboer John Geraats uit Baexem.

Droogterecord
Het was nog nooit zó droog als dit jaar. Het vorige
droogterecord stamt uit 1976. Limburgse boeren zijn dag én nacht bezig met het beregenen van hun gewassen. Ze komen soms haspels te kort om hun oogst te redden en bij sommigen is het al te laat.

Lees ook: Zeer warme juli recordzonnig en recorddroog

Video: 1Limburg

Kostenpost
Ook voor maisboer Thieu Bongers uit Kelpen-Oler zijn de gevolgen groot: "Mijn koeien eten mais en ik verbouw die mais zelf. Doordat de oogst voor een deel mislukt is, heb ik voeding voor mijn koeien bij moeten kopen. En dat kost enorm veel geld."

Lees ook: ‘Droogte staat boeren tot aan de lippen’

Prijsstijging
De mislukte oogst van beide boeren zullen niet alleen gevolgen hebben voor de boeren zelf en voor de agrarische sector, maar uiteindelijk zal de consument het gaan voelen in de portemonnee. "De aardappels die van de verdroogde velden vandaan komen zullen een stuk kleiner en minder lekker zijn dan normaal. Daardoor zal de prijs van een zak aardappelen een stuk duurder worden aangezien de oogst minder opbrengt", aldus Geraats.

Ook volgens Thieu Bongers zullen de landbouwproducten een stuk duurder worden: "Vooral omdat met name de groentes zo moeilijk te telen zijn."

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen