Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogte: lopend van Nederland naar België door de Maas

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2020 - 21:34

Hier en daar tussen Borgharen en Maasbracht kun je te voet de Grensmaas oversteken. Daar stroomt nog maar weinig water omdat het meeste nodig is voor Belgische en Nederlandse kanalen.

De afvoer van de Maas is laag, en zal langzaam verder dalen. De eerste week van augustus 2020 wordt een zeer droge en warme periode verwacht. De waterschappen en Rijkswaterstaat blijven de situatie nauwlettend monitoren.

MAAS-DROOGTE-TOTAAL

Kanalen
Het Albertkanaal (Luik naar Antwerpen), de Zuid-Willemsvaart (Maastricht naar Den Bosch) en het Julianakanaal (Borgharen naar Maasbracht) worden alle drie gevoed door de Maas. Daardoor blijft er nog maar weinig water over voor de Grensmaas tussen Borgharen en Maasbracht. Daar staan nu al grote delen van de bedding droog.

Scheepvaart
Op dit moment zijn er geen grote knelpunten voor de scheepvaart in Limburg. Door het waterbesparende schutten op de Maas, maar ook op het Julianakanaal kunnen wachttijden wel iets oplopen.

Grondwaterstanden
De neerslag van de afgelopen periode heeft verlichting gebracht voor landbouw en natuur. Er zijn echter nog steeds regionale verschillen. Zo zijn er gebieden waar de grondwaterstand nog steeds laag is, zoals op de hoge zandgronden in Midden-, Oost- en Zuid-Nederland. De drinkwatersector heeft geen knelpunten met de drinkwaterproductie. De oproep van de sector aan gebruikers blijft om bewust om te gaan met drinkwater.

Waterkwaliteit
Op verschillende locaties in de provincie is een sterke toename van blauwalgen en botulisme, wat kan leiden tot een negatief zwemadvies. Dit is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Omdat de watertemperatuur de komende dagen naar verwachting verder zal oplopen en daarmee de kans op blauwalgen en botulisme groter wordt, wordt zwemmers aangeraden op de website Zwemwater te kijken voor een veilige zwemplek.

Neerslagtekort
Het neerslagtekort is de afgelopen 2 weken iets gestabiliseerd, maar nog steeds groot. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt 220 mm. De komende weken zal dat tekort oplopen. Wanneer er sprake is van een (dreigend) watertekort of droogte, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) een droogtemonitor op. Hierin worden de huidige situatie en de verwachtingen beschreven voor een eventueel watertekort of droogte. De informatie is gebaseerd op gegevens van onder meer waterschappen, het KNMI en Rijkswaterstaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen