Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogte grotendeels voorbij: grondwater weer op peil

Geplaatst opdinsdag 3 maart 2020 - 16:31

In het grootste deel van Limburg is het grondwater weer terug op het normale niveau na de natte februarimaand.

Na twee extreem warme en droge zomers daalde het grondwaterpeil in de hele provincie. Op veel plekken stond het peil soms wel twee meter lager dan normaal. Het Waterschap nam daarom verschillende maatregelen om het grondwaterpeil omhoog te brengen.

Stuwen omhoog
Zo werden eigenaren van stuwen opgedragen deze omhoog te zetten. Regenwater wordt hierdoor niet afgevoerd via beken maar krijgt meer tijd om in de grond te trekken. Zo lang het landbouwseizoen niet begonnen is, is dit voor boeren niet nadelig. De vele regen van de afgelopen maanden heeft een positief effect gehad op het grondwaterpeil. In zowel Noord- als Zuid-Limburg is het peil nu weer normaal al mag er volgens bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg nog wel wat bij als buffer. "In de regio Roermond en Weert zien we bovendien dat het grondwater nog altijd onder het normale peil staat. Daar blijven extra maatregelen dan ook nodig."

Lees ook: Regen van afgelopen tijd helpt grondwaterpeil niet omhoog

Water afgevoerd
Een plek waar te zien is dat het waterpeil weer op niveau is, is de stuw Vorstenheuvel in Horst-America. Daar is volgens Frenken een vast peil afgesproken met de achterliggende omgeving. "Daar stroomt nu voor het eerst sinds drie jaar weer water door stuw om afgevoerd te worden. Dat beeld hebben we daar dus al lang niet meer gezien."

Video: L1

Grondwatermeter kapot?
Ook bij de grondwatermeter in Nationaal Park de Groote Peel in Ospel, is te zien dat het peil weer 'in het groen' staat. "We dachten lange tijd dat de meter niet meer werkte", zegt boswachter Lieke Verhoeven. "Het peilbaken dat de stand aangeeft was helemaal weggezakt in de grond. Maar na de vele regen van de laatste weken is dat toch weer omhoog gekomen en zien we dat het weer op het randje tussen rood en groen staat. Het gaat dus de goede kant uit."

Har Frenken van het Waterschap is dan ook positief over de huidige situatie. Al blijven de lopende maatregelen nog even van kracht. "Alles wat we nu nog extra meepakken en op kunnen slaan zouden we straks weer heel hard nodig kunnen hebben als er weer een warme, hete zomer aankomt."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen