Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogte: geen oppervlaktewater meer voor akker of tuin

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 14:29

Water uit beken en sloten in Midden- en Noord-Limburg mag vanaf vrijdag niet meer gebruikt worden om bijvoorbeeld akkers, sportvelden of tuinen te besproeien.

Het Waterschap Limburg heeft het onttrekkingsverbod in het gebied van voormalig Waterschap Peel en Maasvallei en het stroomgebied van de Vlootbeek ingesteld om het waterniveau in beken en sloten ondanks de droogte zo veel mogelijk op peil te houden.

Handhaving
Het verbod geldt ook voor het stroomgebied van de Vlootbeek tussen Echt en Roermond. Het wordt opgeheven zodra het waterniveau in de beken weer op peil is of anders tot uiterlijk 1 oktober. Controleurs van het Waterschap gaan het onttrekkingsverbod handhaven.

Boeren en particulieren
Het onttrekkingsverbod geldt niet alleen voor boeren die hun gewassen willen beregenen, maar bijvoorbeeld ook voor beheerders van sportterreinen die willen voorkomen dat hun velden uitdrogen. Ook particulieren mogen hun tuintje niet langer besproeien met beekwater.

Droogte
Het is het vierde jaar op rij dat het Waterschap een onttrekkingsverbod instelt. Door de klimaatverandering wordt Limburg steeds droger, waardoor er steeds meer maatregelen nodig zijn. Door de regenval dit voorjaar stond het water in sloten en beken eind mei weer bijna op het normale niveau, maar de droogte van de afgelopen weken heeft dat weer grotendeels teniet gedaan.

Om uitdroging te voorkomen zorgt het Waterschap ook dat er zoveel mogelijk Maaswater terug de beken instroomt. Daarom zijn op verschillende plekken de stuwen omhoog gelaten.

Lees ook: LLTB ontsteld over zakken stuwen op vijf plaatsen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen