Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogte en hoge kosten spelen boeren parten

Geplaatst opdinsdag 18 december 2018 - 7:42

De inkomsten in de landbouw zijn het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. De extreme droogte in de zomer was een grote boosdoener. Daarnaast kampten varkensboeren en melkveehouders met lagere prijzen.

Gemiddeld ging het inkomen van boerenbedrijven met 11 procent omlaag ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University.

Droogte en hitte
Boeren behaalden niet alleen minder inkomen dan in het topjaar 2017, maar zagen hun inkomsten ook dalen tot onder het gemiddelde van de afgelopen jaren. De droogte en hitte van de zomermaanden deden zich over een breed front voelen. Akkerbouwers oogstten veel minder uien, mais en aardappelen.

Kwaliteit
De teelt van kasgroenten was niet alleen getalsmatig minder, maar ook qua kwaliteit. Door de ontstane tekorten stegen de prijzen van plantaardige producten wel iets, wat de kleinere oogsten iets compenseerde. Dit was niet het geval bij veehouders.

Varkensvlees
Zij hadden door de droogte te maken met hogere kosten, onder meer voor veevoer, terwijl de prijzen voor bijvoorbeeld varkensvlees 12 procent daalden. Melkveehouders hadden naast lagere prijzen ook te maken met nieuwe mestregels, waarvoor ze hun veestapel verkleinden. De druk op de landbouw is niet alleen het gevolg van de uitschieters van het weer dit jaar.

Daling
Sinds 1995 zijn de inkomsten 5 procent gedaald, terwijl boeren hun productie in dezelfde periode met een kwart opschroefden. Dat komt doordat er wereldwijd veel meer aanbod van landbouwproducten is en de prijzen dalen.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen