stock Maas (bij Arcen in de buurt)

'Onderzoek nodig naar invloed klimaatverandering op Maas'

Er is meer inzicht nodig in de gevolgen van klimaatverandering voor de beschikbaarheid van water in de Maas. Daarnaast moet meer internationaal worden samengewerkt om grip te krijgen op opkomende stoffen.

Droogte dorre mais
Gortdroog Kelpen-Oler opgelucht door einde hittegolf

Hoewel de warmte voor vakantievierders in eigen land wel lekker is, wordt door sommigen het einde van de hittegolf verwelkomd.

Stedelijk groen balkontuin
Limburgse VVD: provincie moet steden vergroenen

De Statenfractie van de VVD wil dat de provincie zich inspant om de Limburgse steden flink te vergroenen.

Bloeiende heide Maasduinen (18 augustus 2020)
Minder bloeiende heide door droogte

De kenmerkende paarse gloed van de bloeiende struikheide is weer volop te vinden in de Limburgse heidegebieden. Toch is de bloei minder dan normaal vanwege de heersende droogte.

Droogte, verdroging, neerslagtekort, laag grondwaterpeil (stock)
Ondanks forse buien plaatselijk nog groot grondwatertekort

De soms forse neerslag van het afgelopen weekend heeft lokaal het grondwaterpeil weer aangevuld. Op verschillende plaatsen in Nederland was zelfs sprake van wateroverlast. Desondanks blijven de grondwaterstanden in diverse regios nog steeds laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar.

Rijkswaterstaat droogte bekken
Aanhoudende droogte houdt Rijkswaterstaat volop bezig

De aanhoudende droogte begint steeds meer te knellen. Als het gebrek aan neerslag nog lang aanhoudt, zullen landbouw, industrie en scheepvaart er hinder van gaan ondervinden, zo verwacht Rijkswaterstaat. Want het waterpeil van de Maas staat al weken erg laag.

Landbouw, akkerbouw, beregenen, beregeningsverbod, onttrekkingsverbod, oppervlaktewater (stock)
Beperking watergebruik voor gewassen

Waterschap Limburg verbiedt het om op bepaalde tijden water uit beken en rivieren te gebruiken voor het besproeien van kapitaalintensieve teelten zoals groenten, zacht fruit, planten en bloemen. Door het verbod kan het watersysteem zich herstellen en het water gelijkmatiger verdeeld worden.

Tuin sproeien_HD (9 aug 2020)
'Waterverbruik tijdens coronazomer is extreem'

De coronacrisis kan in combinatie met de hittegolf een nieuw probleem veroorzaken: een watertekort. De Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) deed zaterdag een dringende oproep aan alle Limburgers om geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken.

drinkwater water kraan
WML: Gebruik zo weinig mogelijk drinkwater

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) geeft het dringende advies om geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of om zwembaden te vullen.

Natuurbrand Bergen_HD (8 aug 2020)
Extreme hitte en droogte: Meerdere natuurbranden

De brandweer heeft het zaterdag druk met meldingen over natuurbranden. In Oostrum woedt een zeer grote brand die moeilijk te blussen is volgens de brandweer. Eerder waren er onder meer branden in Bergen en Lomm.

Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Word jij het nieuwe Vastelaovesgezicht 2021?
Uitgelicht
Word jij het nieuwe Vastelaovesgezicht 2021?

We zoeken weer een nieuw Vastelaovesgezicht bij L11 Alaaf! Wie o wie zal het dit bijzondere jaar worden? Reageer met je mooiste Vastelaovesfoto!

We houden absoluut rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Dat mag dus ook in uiting komen in het vastelaovesgezicht. Wel of geen mondkapje op de foto? Dat is aan jou. Wees creatief!

Stuur hier je vastelaovesfoto in
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten