Overslaan en naar de inhoud gaan

Drones op asbestjacht in Limburg

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2016 - 6:10

Drones moeten de in Limburg aanwezige asbestdaken in beeld gaan brengen.

De provincie wil met een zogeheten hyperspectrale beeldanalyse vanuit de lucht snel in kaart brengen waar asbest aanwezig is.

Urgentie
Dat moet onder meer de druk op eigenaren van panden met asbestdaken verhogen. Uiterlijk 1 januari 2024 moeten alle daken van woningen, stallen en bedrijven vrij van asbest zijn. Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) constateert dat nog lang niet iedereen doordrongen is van de urgentie.

De scan vanuit de lucht moet daar verandering in brengen. Via het systeem, vergelijkbaar met een infraroodsysteem, wordt duidelijk welk materiaal is gebruikt voor daken.

Mogelijkheden en kosten
De provincie onderzoekt op dit moment samen met ingenieursbureau Royal Haskoning de mogelijkheden en kosten. Prevoo denkt aan drones, al zijn beelden vanuit vliegtuigen ook een optie. "We moeten kijken welk systeem het nauwkeurigst is, zodat we bijvoorbeeld ook bemoste daken kunnen scannen." De gedeputeerde is in elk geval enthousiast. "Dit werkt sneller en nauwkeuriger dan dat alle gemeenten in kaart moeten brengen wat er aan asbestdaken aanwezig is."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier.

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Loket voor asbestvragen
Onderzoek naar hergebruik asbest voor de zomer klaar
Noodfonds voor asbestgevallen
Gedeputeerde: geen twijfel over plan asbestsanering
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen