Overslaan en naar de inhoud gaan

Drones op asbestjacht in Limburg

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2016 - 6:10

Drones moeten de in Limburg aanwezige asbestdaken in beeld gaan brengen.

De provincie wil met een zogeheten hyperspectrale beeldanalyse vanuit de lucht snel in kaart brengen waar asbest aanwezig is.

Urgentie
Dat moet onder meer de druk op eigenaren van panden met asbestdaken verhogen. Uiterlijk 1 januari 2024 moeten alle daken van woningen, stallen en bedrijven vrij van asbest zijn. Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) constateert dat nog lang niet iedereen doordrongen is van de urgentie.

De scan vanuit de lucht moet daar verandering in brengen. Via het systeem, vergelijkbaar met een infraroodsysteem, wordt duidelijk welk materiaal is gebruikt voor daken.

Mogelijkheden en kosten
De provincie onderzoekt op dit moment samen met ingenieursbureau Royal Haskoning de mogelijkheden en kosten. Prevoo denkt aan drones, al zijn beelden vanuit vliegtuigen ook een optie. "We moeten kijken welk systeem het nauwkeurigst is, zodat we bijvoorbeeld ook bemoste daken kunnen scannen." De gedeputeerde is in elk geval enthousiast. "Dit werkt sneller en nauwkeuriger dan dat alle gemeenten in kaart moeten brengen wat er aan asbestdaken aanwezig is."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier.

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Loket voor asbestvragen
Onderzoek naar hergebruik asbest voor de zomer klaar
Noodfonds voor asbestgevallen
Gedeputeerde: geen twijfel over plan asbestsanering
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen